Noriday

selepas melahirkan Janna bulan Jun tahun 2017, ika memang decide untuk amik perancang. perancang kan punyalah banyak pilihan. pilih sajelah yang mana berkenan kat mata. hahahaha ! mulanya ika nak amik yang suntikan tu. but then, suami ika tak bagi sebab dia ada baca yang nanti jadi gemukla, tulang reput la, itu la, ini la. hahahah. ika pon pasrah je lah.

makanya, suami ika suruh amik pil walaupun dia tahu isteri dia sangat susah makan ubat. tapi serius ika cakap, lepas ika melahirkan Janna, ika sangat senang makan ubat. kahkah !


What NORIDAY is used for

NORIDAY is a birth control pill commonly known as a "progestogen-only" pill or "mini pill". NORIDAY is usually given to women who are unable to take other types of birth control pills (oral contraceptives) or use intrauterine devices (IUDs).
NORIDAY causes changes to the mucus of the cervix and the lining of the womb and affects the hormonal control system of the body, which may all contribute to the birth control (contraceptive) action.
The effectiveness of the "progestogen-only" pill is lower than that of other birth control pills.
If taken according to directions it is expected that if 100 women used the progestogen-only pill for 1 year approximately 4 pregnancies may occur compared to less than 1 pregnancy in women using an oral contraceptive containing an oestrogen and progestogen.
NORIDAY (like all oral contraceptives) is intended to prevent pregnancy. It does not protect against HIV infection (AIDS) and other sexually transmitted diseases.
NORIDAY 28 day is only available on a prescription from your doctor.
This medicine is prescribed for you and should not be given to others.

disebabkan ika ada masalah tekanan darah tinggi lepas bersalin, ika amik pil family planning nie agak lambat. ika start amik Noriday pada 21 Oktober 2017 selepas 4 bulan ika melahirkan Janna. disebabkan ika amik dah lambat, so sebelum amik, ika nak kena buat urine test untuk pastikan ika tak hamil semasa nak makan pil tu nanti. cuak jugakla kot termengandung. anak baru 4 bulan dah mengandung. Allah. takutnya.

Alhamdulillah. ika dah berjaya melalui fasa tu. ika makan pil Noriday sampailah 12 Disember 2017. sekejap je kan ? hahahaha. sepanjang ika makan pil Noriday nie ika takde ape masalah pon. macam biasa je. so, start 13 Disember 2017 ika start makan pil lain pulak. next entry ika tukar.

No comments:

Post a Comment

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com