Lelaki atau Perempuan ?

tak lama dah nak masuk minggu ke 20. ika ada terbaca yang di minggu ke 20, jantinan baby dah boleh nampak. eksaited la jugak nak tahu. tapi ika dah plan nak balik kampung minggu ke 20. sepatutnya ika ada appointment untuk scan tapi kita balik kampung dulu lah ye. hahahaha ! ika dah lama tak balik Kota Bharu. dah lama tak jumpa mama.


ika dah mintak cuti lama sikit sebab nak balik Kota Bharu. nak makan puas-puas makanan Kelantan. kikikiki. tapi sekarang dah start musim banjir. doa lah keadaan kat sana semakin pulih. Inshaallah. balik dari cuti nanti dapatlah kita scan. semoga baik-baik sahaja. doakan dipermudahkan untuk ika dan baby. ika tak kisah baby boy atau girl. dah ade dah nama untuk baby. heeee :)

Read More

Planner 2017

hari nie ika nak share satu benda yang ika diy. tiap-tiap tahun ika akan buat sendiri planner tahunan ika. biasanya ika akan dapat idea daripada fb la. so, tahun nie idea masih datang dari fb. ika ada la ternampak satu video yang ajar cara buat buku. buat sendiri buku nota ikut apa yang kita suka.

hasil daripada video tu, ika pegilah selongkar ika punya kertas warna. dapatlah beberapa jenis warna. yang selebihnya ika mintak dengan opismate. hahahahaha ! ika balik rumah, ika potong dua kertas warna tu. satu warna ika amik dalam 10 helai. potong dua, ika dapat la 20 helai untuk satu warna. ika dapat dalam 10 warna. heeeee. sebab tu nampak tebal je buku ika nie.


kulit buku nie, ika diy pakai kotak coco crunch je. ika ade beli coco crunch yang pek besar tu, so, dapatlah buat dia punya kulit buku. potong ikut saiz kertas a4 separuh tu cuma ika besarkan sikit. pastu balut je lah dengan pembalut hadiah tu. suami ika la tu p amik pembalut hadiah corak capsicum. hahahaha ! oh ye, kertas warna yang banyak-banyak tu, kalau dalam video diorang lekatkan dengan gam. tapi ika tak pakai gam. ika stapler je kertas tu semua pakai stapler yang besaq gedabak kat ofis. senang. kikikiki.

planner nie ika pakai sebagai buku nota. nota masa attend meeting atau bawak je lah ke mana pon. senang. sebab dalam nie semua pon ade. ika ade masukkan sekali calendar ikut bulan. yang tu pon ika diy je. pastu ika masukkan jugak utiliti. senang ika nampak pergerakan bulanan. heee
Read More

Pregnant ! | Minggu 18


Minggu 18

Bayi Anda
Kulit bayi anda ketika ini masih lagi berkedut kerana mereka belum pun mengumpul lemak. Dia juga sangat aktif bergerak. Bayi anda juga mula peka terhadap bunyi-bunyian daripada luar. Oleh yang demikian, janganlah terperanjat jika tiba-tiba bayi anda menendang setelah terdengar bunyi kuat yang tidak anda duga. Bayi anda kini berukuran kira-kira 21 sm dengan beratnya 235 gm.


Tubuh anda

Ketika ini anda sudah semakin dapat rasa pergerakan anak. Dalam masa yang sama, ibu hamil juga mungkin mengalami masalah untuk bernafas. Hal ini terjadi kerana semasa hamil, membran dalam hidung akan membengkak seterusnya mengganggu peredaran udara masuk ke dalamnya. Selain itu, lelehan faraj juga semakin bertambah. Sepanjang trimester kedua ini, anda akan dapat mengesan beberapa perubahan sampingan yang ketara pada tubuh selain daripada pertambahan berat badan.

ika dah di minggu ke 18. minggu ke 18 nie bagi ika sangat mencabar. ada satu malam tu ika tak dapat rasa ape-ape. biasanya ika akan rasa perut macam mengeras tapi malam tu memang rasa lain sangat. malam tu, ika tak sedap hati sangat. tido pon tak berapa nak lena. terus la bagitahu suami ika. so, pagi esoknya kami terus ke klinik swasta la untuk scan.

ika nie selagi tak scan, selagi tu laa tak senang duduk. suami pon bila dah tengok isteri dia macam tu, dia layankan je lah. hahahaha ! awal pagi dah terpacak depan klinik. tak sabar nak tengok baby dalam perut. tak sabar nak tahu ok ke tak baby kat dalam tu.


Alhamdulillah. doktor cakap semuanya selamat. semuanya ok. baby pon ok kat dalam tu. cuma masa doktor scan tu, baby dok telangkup macam tu. sujud. doktor cakap baby memang suka dok macam tu bila dah masuk 4 bulan. doktor cuba jugak usik-usik. dia respon tapi taknak tunjuk muka jugak. tido. hehehehe ! ika first time tengok baby ika dah besar camtu. awal scan dulu kan kecik je. nie dah terbentuk. terujaaaaa ^^

doktor banyak bagi nasihat kat ika. doktor pesan suruh ika yakin. yakin yang baby ika selamat kat dalam tu. ibu kena yakin yang naka dia sihat dan selamat. banyakkan berdoa dan istighfar. jangan fikir benda bukan-bukan. Inshaallah selamat semuanya.

Read More

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin Terasa macam lama sangat tak buat giveaway kat blog. Beberapa minggu lepas, mummy buat giveaway di facebook je. Meraikan sahabat facebook pula katanya. Okey lah, berbalik pada Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin. Seperti biasa, syaratnya mudah sahaja. Jom join ramai-ramai !

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN

Syarat - syarat Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

1. Buat satu entri blog yang bertajuk Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin
2. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen entri ini.
3. Follow blog , G+ dan subscribe YouTube
4. Giveaway ini berlangsung dari 19 Januari 2017 - 31 Januari 2017

3 warna tudung bawal akan diberikan pada 3 pemenang (pemilihan warna secara rawak). Warnanya ialah pink, oren dan kelabu.

Keputusan pemenang pula akan di umumkan pada bila-bila masa selepas tarikh tutup.

Untuk memudahkan info, boleh add mummy dalam bloglist. Senang nak tahu info bila mummy update pemenang Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN

Ini contoh tudung bawal mummy warna biru dan hitam. Material tak panas, mudah pakai, mudah gosok dan mudah bentuk juga

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN




Read More

3rd Mini Giveaway by azyyatiliah.blogspot.my

Read More

Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com





Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 17 Januari 2017 hingga 11.59 malam 31 Januari 2017. Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. Senarai hadiah ada di SINI...

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat - syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor


2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Wajib Follow Instagram Sponsor


4. Tambah Google Plus Sponsor


5. Buat entri bertajuk Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

9 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 2 Februari 2017

Good Luck !!
Read More

GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017

Assalamualaikum..



Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.






Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.



Syarat-syarat penyertaan:


1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :- (ikut je la apa yang korang ada..fb, Ig, blog dsb)

Slimmtreats:
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )


**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code  ke html post blog

Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan,.

Semoga Berjaya semua..


sekian..
Read More

Giveaway Anum 2017 #1

Read More

4 Bulan

dah lama tak update blog. asyik dok join giveaway je. hahahaha ! so, kali nie meh la ika update sikit. ika dah di minggu ke 18 mengandung. kalau ikutkan dah masuk 4 bulan la.

credit : Info Ibu Hamil

rasa macam cepat je masa berlalu. berbaki 5 bulan lagi untuk jumpa buah hati. semoga dipermudahkan urusan ika nanti. di bulan ke 4 nie ika banyakkan membaca info berkaitan bersalin dan amalkan apa yang patut. ika bersyukur sebab ika dikelilingi orang yang suka bagi nasihat pada ika. yang sudi berkongsi tips dan pengalaman diorang. Alhamdulillah ;)

tipu la kan kalau ika cakap ika tak risau. seriously macam-macam perasaan yang ada sekarang nie. bahkan kalau ika rasa lain sangat dengan badan ika, ika akan ke klinik. scan. ika nak tengok keadaan baby ika ok ke tak. selagi tak tengok, selagi tu laa takkan tenang. doktor pesan pada ika supaya ika yakin yang baby ika selamat kat dalam. ibu kena yakin. kalau ika pon down, macam mana pulak dengan anak ika kan ? so, banyak input positif yang ika dapat daripada doktor tu. terima kasih doktor ^^
Read More

Pregnant ! | Minggu 17



Minggu 17

Bayi Anda
Anggota badan bayi dalam kandungan anda kini terbentuk dengan sempurna. Deria rasanya juga sudah mula dibina. Bayi anda sekarang sudah mempunyai cap jarinya sendiri. Dan kini, dia berukuran 18 sm dengan berat sekitar 185 gm.

Tubuh anda
Pinggang ramping anda kini sudah menghilangkan dirinya. Yang tinggal hanyalah perut yang semakin membesar di samping kehadiran sedikit tanda rekahan pada bahagian tersebut. Selain perut, gusi juga mengalami sedikit gangguan. Gusi berdarah ialah antara masalah yang biasa dialami wanita hamil. Jangan risau. Pergilah bertemu doktor gigi untuk rawatan.

ika di minggu ke 17 sudah. minggu nie ika takde banyak keje sangat. lagipon ika dah bertukar unit. bertukar tugas keje. so, masih baru. banyak benda nak kena belajar. perut pon dah makin besar. batuk langsung dah takde. dah boleh makan macam biasa tapi ika still jugak berjaga-jaga. takut batuk tu datang balik. cuma sampai sekarang pon ika belum minum minuman berais. takde keinginan. biasanya pantang tengok ais. hahahaha ! itu sahajalah untuk minggu ke 17 nie. appointment lagi 2 minggu :)
Read More

Pregnant ! | Minggu 16


Minggu 16

Bayi Anda
Bayi semakin kerap bergerak. Tubuh mereka juga pada ketika ini mula diselaputi lanugo iaitu rerambut halus. Tujuannya ialah untuk mengekalkan keseimbangan suhu badan. Jantina bayi anda juga sudah boleh diketahui semasa ultrasound dilakukan. Bayi anda kini berukuran 16 sm panjang dengan beratnya 135 gm.

Tubuh anda

Pada saat ini anda sepatutnya rasa lebih segar, seronok dan gembira. Selera makan juga semakin bertambah. Anda mungkin dapat merasa pergerakan pertama bayi dalam kandungan. Akan tetapi pergerakan bayi anda tidaklah terlalu ketara. Pada masa yang sama, garis halus berwarna gelap di bawah abdomen yang dikenali sebagai linea nigra semakin menyerlah. Dan garis ini kembali pudar selepas anda melahirkan.


Alhamdulillah. ika dah masuk minggu ke 16 mengandung. muntah-muntah pon dah takdak. heeee. cuma ika masih jugak la berjaga-jaga kot laa batuk tu nak datang balik. hahahaha ! sepanjang mengandung, ika tak minum minuman berais sebab akan batuk sampai muntah. ika banyak minum air masak dan juga pati delima gulsan. Alhamdulillah sejak minum pati delima gulsan tu memang batuk ika hilang.

meh ika share dengan korang antara kebaikan buah delima untuk ibu mengandung :
  • jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
  • menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
  • menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapat rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
  • menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
  • melindungi otak bayi

kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. jus delima juga dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat. beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asik folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperto kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit untuk bayi. itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. jus delima memenuhi bekalan asid folik yang baik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.

awal mengandung, mak mertua ika ada belikan ika buah delima tapi masa tu tengah batuk teruk. makan buah delima, muntah. so, ika beli je lah pati delima gulsan nie. Alhamdulillah sangat serasi. batuk pon dah tak macam awal mengandung . sebelum beli, ika cari maklumat dulu kat blog-blog. hahahaha ! kot la ibu mengandung tak boleh minum. nasib baik lah boleh minum. hikss ^^

Read More

BACK TO SCHOOL GIVEAWAY


dah follow lama kat blog :)

Instagram : @ikapukpuk

Read More

Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my


5 items yang ika nak sangat daripada nile.com.my ialah :


Product:  Shoulder Bag
CNY2017 Sales price: RM17.50
Date: 12/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only


Product: Traveler BackpackCNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 17/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 190 units only


Product: CardiganCNY2017 Sales price: RM24.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 96 units only


Product: Storage BoxCNY2017 Sales price: RM9.90
Date: 19/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 400 units only


Product: Stylish Men Sport PantsCNY2017 Sales price: RM12.90
Date: 16/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 280 units only

Tarikh Tamat :
26 Januari 2017
Read More

Welcoming January GiveAway

Welcoming January GiveAway 07-17 January 2017

JOIN WELCOMING JANUARY GIVEAWAY :

1. Tulis entry dengan tajuk Welcoming January GiveAway
2. Like FB Page : EcaDwinkyAsha Blog
3. Letakkan link entry korang di SINI.

Tarikh Tamat :
17 Januari 2017
Read More

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com