Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (PUPPP)

kemain lagi tajuk entry ika tu. hahahaha ! entry kali nie ika nak share dengan korang berkenaan Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (PUPPP) atau nama lainnye adalah ruam masa mengandung. kihkihkih :P


bagi sesetengah wanita yang mengandung, akan mengalami ruam dan kegatalan semasa hamil malah ada jugak yang mengalami kegatalan yang sangat teruk ketika hamil. ika sendiri mengalami ruam dan kegatalan semasa hamil nie. dari awal kehamilan sampailah ke hujungnya. macam gambar kat atas nie, PUPPP dia adalah kat perut. ika pulak kat bahagian belakang badan dan leher. gatalnya tu toksah cakap la. hahahaha !

apa yang ika baca, ruam dan kegatalan semasa hamil adalah sementara. dah bersalin nanti, hilanglah dia. peningkatan tahap hormon yang membuatkan kita nie lebih sensitif apabila bersentuhan dengan bahan-bahan tertentu walhal sebelum nie ok je dengan bahan tu. hehehehe. untuk bakal ibu-ibu di luar sana, tabahlah menghadapi segala rintangan semasa hamil nie. anggap je itu semua kenangan manis untuk dikenang.

lain orang, lain yang diorang rasa. pengalaman berbeza. macam ika sendiri, sepanjang mengandung nie, macam-macam yang ika lalui tapi itu semua menjadikan ika lebih kuat. suami ika selalu cakap, biasalah tu adat orang mengandung. nasiblah dia pon jenis yang bagi semangat. kalau dia pon down macam ika, habislah kami laki bini. hahahahaha !

1 comment:

  1. I x pernah terkena kegatalan masa mengandung ni..tp member sorang ni, kena during third trimester, sepanjang masa i tengok dia menggaru..cian jugak la..x leh duduk diam..i pulak kena pigmentation during pregnancy..macam2 boleh terjadi during preggy ni..apa pun, good luck ye Ika..

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com