Pregnant ! | Minggu 7 - Minggu 8

sambung lagi kisag mengandung ika . sekarang nak citer pulak pengalaman ika mengandung di minggu ke 7 dan ke 8 .


Minggu 7

Bayi Anda
Fetus kini berukuran 1.3cm. Lubang hidung, bibir, lidah dan giginya dalam proses pembentukan. Manakala kaki dan lengannya kian berkembang. Dalam pada itu, tulang belakang, usus dan otak hampir terbentuk sepenuhnya.

Tubuh Anda
Anda mungkin berasa pening ataupun pengsan jika anda berdiri terlalu lama. Selain itu, jika anda berada dalam keadaan sesak, anda juga mungkin berkeadaan sebegini. Anda juga turut mudah berasa letih. Jadi, pastikan anda mendapat rehat secukupnya.

untuk minggu ke 7 nie, ika dah mula sakit kat bahagian perut. mula tu ingat sakit perut sebab nak membuang. tapi bila pegi toilet, punyalah lama dok dalam tu, takde hasil pon. hahahaha ! akhirnya, hari Ahad, 13 November 2016 ika dengan suami pusing la pekan Ipoh cari klinik yang bukak dan boleh scan. tak semua klinik boleh scan. ada la jugak dalam 2-3 klinik kami pegi tapi tutup dan takde perkhidmatan untuk scan perut.

suami ika google, then jumpalah satu klinik kat Silibin. terusla ke klinik tu. tunggu turn, then scan la kot jadi ape dalam perut tu . mana nak tahu kan ? sebab ika lepas dah tahu mengandung tu, takde lagi la scan yang nampak baby. so, kali nie agak berdebar dan takut jugakla.


Alhamdulillah, doktor cakap takde ape sakit perut yang ika alami tu. normal katanya. badan akan rasa tak selesa. kali nie doktor scan, dah nampak dah baby dalam perut tu. seriously sangat teruja tengok. hehehehehe !


Minggu 8

Bayi Anda
Fetus kini berukuran 1.3cm. Lubang hidung, bibir, lidah dan giginya dalam proses pembentukan. Manakala kaki dan lengannya kian berkembang. Dalam pada itu, tulang belakang, usus dan otak hampir terbentuk sepenuhnya.

Tubuh Anda
Anda mungkin berasa pening ataupun pengsan jika anda berdiri terlalu lama. Selain itu, jika anda berada dalam keadaan sesak, anda juga mungkin berkeadaan sebegini. Anda juga turut mudah berasa letih. Jadi, pastikan anda mendapat rehat secukupnya.

di minggu ke 8 nie ika pegi la ke klinik desa berdekatan dengan rumah. nak buat buku merah tu sebab dah cukup 2 bulan . kalau ikutkan malas nak buat lagi. tapi disebabkan doktor dah nasihatkan suruh buat, so ika pegilah nak buat. tapi bila dah sampai klinik tu, nurse bagi tarikh lain untuk datang buat buku tu nanti. dah setkan appointment. so, just tunggu je lah hari tu nanti.

balik rumah dan rest. seriously batuk belum habis lagi. batuk kuat sangat sampaikan makan nasik pon keluar balik semua tu. waaaaaa. badan pon dah jadi lemah. tapi kena kuat jugak. keje berlambak-lambak ohoiii kat ofis.

No comments:

Post a Comment

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com