Overweight !

I is overweight. gemuknyaaaa kau ika. hahahahaha ! seriously macam terkejut jugaklah. ika dah lama tak ukur tinggi. berat tu selalu lah timbang sebab kat rumah memang ada penimbang. then, haritu kan ika pegi buat buku check up ibu hamil, so nurse kat sana pon ukur la tinggi dan timbang berat ika. dan BMI ika ialah 27.41 ! 



tapi memang ika dah gemuk pon. sebelum masa keje, berat dalam 45kg. ika dah bekerja di Ipoh nie dah masuk 4 tahun. sebelum mengandung, berat ika pernah cecah 66kg. kuikuikui. tapi masa check up haritu, berat ika 62.5kg. seeeee. dah turun walaupun sikit. ye laa. selera makan dah kurang. makan benda berminyak mesti keluar balik. sabauuuu je lah. 

tapi part tinggi nie la masalah ika. ika tak tinggi-tinggi. kahkahkah ! dari dulu sampai sekarang, macam tu la tingginya. kadang ika rasa macam makin pendek pulak. paling latest, tinggi ika 151cm. tinggi ke ? :P nampaknye kena cari ubat bagi tinggi nie. hahahaha ! kalau ikutkan cara pengiraan diorang nie, berat ika sekurang-kurangnya 57kg untuk dapatkan berat badan yang normal. yang sihat la maksudnya. ini kalau dah overweight, tak elok la kan.



sebenarnya berat badan nie, kita boleh je kawal sendiri. kawal nafsu makan. banyakkan bersenam. banyakkan makan makanan yang berkhasiat. tapi kalau dah tiap hari asyik dok cari fast food je, mana mahunyaaa kurus. sebelum ika kahwin, ika berjaya turunkan berat badan ika. itupon sebab kang tak muat baju kahwin. hehehehe. usaha tu yang penting. tapi sekarang kalau ika kurus pon, macam takde ape sebab mengandung. nanti gemuk jugak untuk 9 bulan nie. lepas dah bersalin nanti, kena fight untuk bagi kurus. semoga berjayaaaaaa :P

1 comment:

  1. Hi Ika, lama tak blog walking... Dah kawin ye. Tahniah ya... Insha Allah, boleh turun balik berat tu

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com