45kg - 60kg

pertambahan berat badan dengan begitu mendadak . sungguh tak disangka . hahaha ! sebelum nie ika ada share berkenaan ketidakseimbangan hormon . dan nie lah kesannya pada ika . huhuhu . ika dah kerja dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli nie 3 tahun lebih . masa ika mula-mula masuk keje dulu, berat ika 45kg . sekarang dah 60kg . perghhhh ! 3 tahun, 15kg ika dapat . hahahaha !

gambar kat bawah nie, masa tahun 2013 . see . slim uollsss . sekarang ? astaghfirullah kalau tengok ika . semua orang terkejut tengok . ika sendiri pon memang terkejut . nasib tak terkentut je :P

2013


rata-rata komen kat fb ika tu cakap ika dah makin tembam bila ika upload gambar ika dengan suami dekat fb . gambar paling latest . wakakaka ! bila tengok balik, memang gemuk pon . paling ketara sekali tang pipi tu . dah macam kuih pauuuuuu :')

2016


pernah la suami tanya 'sayang, bila nak kenyang?' . padahal masa tu baru je lepas makan . makan mengalahkan orang mengidam sedangkan tak mengandung pon . itu sebelum ika p jumpa doktor la . lepas tu kami decide untuk ke klinik memandangkan period ika tak teratur . so, nak check la ika nie ada masalah apa . dan semuanya ok . dan apa yang ika alami sekarang berpunca daripada ketidakseimbangan hormon ika . itu apa yang ika baca lah .


tipulah kan kalau suami tak suruh diet . suami ika pon ada la pesan suruh turunkan berat badan nie haa . apa yang ika baca pon, memang ika kena turunkan berat badan ika nie . dan tipulah jugak kan kalau ika taknak kurus . dan siapalah yang taknak kurus . so, ika pon start lah google itu ini bla bla bla untuk kurus tanpa memudaratkan tubuh badan ika . 

banyak sungguh produk kurus kat pasaran sekarang nie . tapi ika tak berkenan dan suami pon tak bagi . suami suruh ika try amalkan makan produk Shaklee pulak dan ika pulak nak try buat diet atkin walaupon tak sepenuhnya . sekurang-kurangnya ika kena disiplan dalam bab pemakanan ika . kali nie kena tekad . untuk suami . untuk masa depan kami ;)

5 comments:

  1. all the best ika! semoga dapat kurus dengan cemerlang :D
    Aqma pakai PB je untuk kurus.. memang membantu :D

    ReplyDelete
  2. naik mendadak tue ika..mcm kak MV...last 10 2015 berat 73...try minum mineral coffee n diet atkins tahap 3...alhamdulillah skg berat 65...kena kurangkan lagi ke 60..

    ReplyDelete
  3. wowwww... membesar dgn jayanya... calm down dear...

    ReplyDelete
  4. ngehngeh qah! Ada jugak inspirasi utk kurus tu, suami dah suruh tu. hehehe. aiyokk ttiba rasa ak pon menggemokk secara jayanya eqahhhh!

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com