Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta, Kampar, Perak | Part 1

entry jalan-jalan lagik . kali nie ika nak bawak korang jalan-jalan ke Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta yang terletak di Kampar . disebabkan ika bermalam di rumah kawan ika di Kampar, so sebelum dia hantar ika balik Ipoh, kami singgah di muzium nie dulu . ika dah banyak kali lalu kawasan muzium nie tapi tak pernah pulak ika masuk . tapi kali nie berjaya jugak masuk :P


Alamat :
Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta,
Jalan Batu Sinar,
Bandar Baru Kampar,
31900 Kampar, Perak


sebenarnya banyak sangat gambar yang nak dikongsikan dengan korang semua, so ika terpaksa la buat Part 1 dan Part 2 . untuk Part 1 nie ika kongsikan gambar muzium nie pada bahagian luar saje dulu ye :)


untuk pengetahuan korang, nak masuk dalam muzium nie tidak dikenakan apa-apa bayaran . so, amatlah digalakkan untuk korang pegi sebab seriously banyak benda menarik kat dalam muzium nie . memang tak rugi .

jom tengok gambar luar muzium nie :)













sebenarnya banyak lagi gambar yang ika nak share . kikiki . tapi nanti tak best pulak bila dok tengok gambar je semua . untuk pengetahuan korang, idea penubuhan muzium nie diilhamkan oleh Tan Sri Hew See Tong iaitu bekas tauke lombong biji timah selama 40 tahun dari tahun 1949 sehingga tahun 1989 . ok . ika belum lahir pon masa tu . hehehe 

so, untuk penggemar sejarah kat luar sana tu, boleh la datang ke Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta nie . next entry ika update yang part 2 pulak .

till then,
xoxo

No comments:

Post a Comment

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com