Masjid Langgar, Kota Bharu, Kelantan

selama berblog nie, tak pernah pulak ika share tempat menarik kat kawasan rumah ika . kan ? selalu pegi yang jauh-jauh je . so, kali nie meh la ika share salah satu yang menariknya di kampung ika iaitu Masjid Langgar, Kota Bharu, Kelantan .


Address :
 Jalan Langgar,
15200 Kota Bharu,
Kelantan
bersebelahan dengan Masjid Langgar nie, terdapat Makam Diraja Langgar . di dalam makam nie, dikebumikan kerabat diraja Kelantan . ada yang confuse bila dengar nama Makam Diraja Langgar . sebenarnya ade dua lokasi yang berbeza tapi namanya sama . satu lagi Makam Diraja Langgar, Kedah . yang ika nak share dengan korang nie, Makam Diraja Langgar yang terletak di Kota Bharu, Kelantan :)



Latar Belakang 
Bermula dengan sebuah madrasah kayu yang kemudiannya diubahsuai dengan batu serta di tambah ruang. Dan tahun 1995 menjadi sebuah masjid.
Masjid yang terletak di Mukim Langgar, Kota Bharu ini didirikan pada bulan Sya’ban 1291 Hijri bersamaan 1871 Masihi. Ia dibina ketika pemerintahan Sultan Long Senik Mulut Merah (Sultan Muhammad II). Masjid ini menampilkan gaya reka bentuk tradisi seperti reka bentuk Istana Balai Besar dan Istana Seri Akar yang dibina semasa pemerintahan baginda sultan.

credit : IslamGRID
 


inilah tempat ika membesar . kat masjid nie lah kakak-kakak dan adik ika kawen . hehehehe . kat masjid nie lah kitorang pegi sembahyang berjemaah . banyak sangat kenangan dengan masjid nie . kalau korang datang Kota Bharu, jangan lupa singgah ke Masjid Langgar nie . tempat parking yang luas . kemudahan yang sangat memuaskan . 

till then,
xoxo

8 comments:

  1. selalu g masjid ni. hehe.
    dulu ana sekolah sri aman je, belakang billion tu.
    dari sekolah sanggup g main2 area situ.kihkih
    bila la dapat jumpa pukpuk ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. one fine dayyy . nak sgt jumpa ana . hehehe

      Delete
  2. cik nor tak pernah sampai sini lagi..hihi

    ReplyDelete
  3. kat kedah pun de jlan langgar...

    ReplyDelete
  4. pernah lalu sini.. tu pun sebab sesat.. kalau tak memang tak tau ada tempat menarik kat situ.. huhu..

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com