Dhoom 3 | Movie 67

baru nak review filem yang ika p tengok wayang dengan kak +Yan Ty and a new friend . last year ika p tengok . hahahaha . mulanya nak tengok The Hobbit tapi bila dah sampai Pavilion, lain pulak yang jadinya . heeeee . so, kitorang pilih untuk tengok movie hindi for the first time tengok kat wayang . perghhhh ! :P


DHOOM 3


SINOPSIS ::

Filem ini bermula pada tahun 1990 apabila Iqbal Haroon Khan (Jackie Shroff) menjalankan sarkas, "The Great India Circus" di Chicago, yang akan jatuh pada bila-bila masa sahaja . Anderson (Andrew Bicknell) pegawai bank Western Bank of Chicago, yang telah meminjamkan wang kepada Iqbal Khan memutuskan untuk menutup sarkas apabila dia tidak dapat membayar balik pinjaman .

Young Sahir (Siddharth Kaun), anak kecil Iqbal Khan, merayu kepada Anderson supaya tidak menutup sarkas bapanya kerana beliau dan bapanya tidak lama lagi akan mampu mengubah sudut sarkas tersebut . Tetapi persembahan Iqbal Khan sebelum pihak bank dan rayuan Sahir ini tidak dapat membantu . Iqbal Khan membunuh diri di hadapan Anderson . Anderson yang tidak berhati perut pergi meninggalkan Sahir .

Beberapa tahun kemudian, Sahir (Aamir Khan) masih tidak lupa kenangan lama dan bersumpah untuk membalas dendam . Dia merompak pelbagai cabang di Western Bank of Chicago, dan meninggalkan mesej dalam bahasa Hindi serta topeng badut . Dia menggunakan kemahiran sarkas akrobatik beliau untuk melarikan diri .

Sebagai Pegawai Polis Chicago, Victoria (Tabrett Bethell) gagal untuk menangkap beliau , beliau memanggil ACP Jai Dixit (Abhishek Bachchan) dan rakan kongsinya, Ali (Uday Chopra), untuk membantu dalam menyelesaikan kes itu . 

Jai umpan Sahir untuk merompak lagi dengan menjadikannya dikenali mengenai kes itu dan beliau percaya perompak tersebut adalah amatur . Mengumpul maklumat daripada saluran berita mengenai rancangan itu, Sahir berlagak seperti seorang pemberi maklumat untuk Jai, dan menguruskan untuk mengumpul maklumat mengenai perompak tersebut dan memberitahu Jai . 

Akhirnya, Sahir merompak bank dan melarikan diri, tetapi Jai & Ali mengikutinya . Semasa mengejar, Jai menembak Sahir di bahu sebelum dia hilang lagi . Sahir mempunyai rencana yang besar "The Great India Circus" dengan membawa acrobat wanita beliau, Aaliya (Katrina Kaif) yang melibatkan helah beliau dengan menghilangkan diri di satu tempat dan muncul di tempat yang lain. 

Acara ini adalah satu kejayaan, tetapi selepas itu, Jai, Ali, dan polis mengepung dia setelah mengetahui dia adalah perompak . Jai berkata bukti iaitu tembakan Jai terkena pada badan Sahir , tetapi apabila Sahir diperiksa, tidak ada bukti tembakan luka di mana sahaja di badannya .

Jai & Ali meninggalkan sarkas manakala Sahir bergerak ke biliknya dan menukar pakaian . Dia kemudian mendedahkan bahawa Sahir mempunyai saudara kembar autistik, Samar  yang membantu beliau menarik penonton sarkas dan tipu helah serta merompak bank, dan dia adalah Samar yang mengalami luka tembakan itu .


kalau korang baca sinopsis tu mungkin korang tak berapa nak faham . hahaha ! meh la ika share kan semula jalan ceritanya . dalam movie nie, watak Aamir Khan tu ada dua orang . sorang normal dan sorang lagi autistik . so, yg watak autistik tu tak ramai yang tahu kewujudannya memandangkan ayah diorang memang selalu sorokkan dia supaya takde sesiapa tahu .

dan disebabkan itu jugaklah kalau korang tengok movie nie, korang akan pelik camne watak Aamir Khan tu boleh buat benda yang macam seriously cepatnya diaaa . lebih kurang camtu la . walhal dia kan ade 2 orang . sebab tu nampak cepat je bila buat something . bila yang dah penat, yang tu pulak sambung . lebih kurang camtu la . heeee 

nak tau lagi jalan cerita ? p tengok sendiri . hahaha . seriously movie nie memang best . lagi pulak ika memang tengok since Dhoom 1 and Dhoom 2 . so, mmg teruja la dapat tengok Dhoom 3 nie . dan ika rasa movie nie kalau ika bg bintang, ika nak bagi 10/10 ! hahahaha . seriously best ^^


2 comments:

  1. Replies
    1. hehehhee . kt tempat lain akak taktau dh ade belom . yg nie kt pavi je dik .

      Delete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com