Lawatan Orang Asli ke Raub, Pahang | Day 2

bersambung untuk hari kedua pulak Lawatan Orang Asli ke Raub, Pahang . so, untuk hari kedua nie, diorang ada taklimat pada sebelah paginya oleh Lembaga Koko Malaysia . taklimat mengenai tanaman koko .




lepas taklimat bersama Lembaga Koko Malaysia, kitorang bersiap-siap untuk bertolak ke Jerantut, Pahang . di sana, kitorang akan melawat ke Kelompok Koko di Kampung Damak, Jerantut, Pahang . masa yang diambil untuk sampai ke sana lebih kurang 2 jam . jauh kan ? blerghhhh 


kitorang dibawa untuk melawat ke ladang tanaman koko . ika pon sebenarnya mana pernah tengok buah koko . hahaha ! so, bila dah sampai sana, punyalah eksaited . geram tengok pokok koko yang kemain lebat buahnya . 




so, bila dah sampai sana, diorang diberikan taklimat mengenai tanaman koko . di ladang koko tu, diorang boleh tengok secara lebih dekat mengenai pokok koko dari awal penanaman sampailah dah masak .





seriously teruja tengok buah koko nie . macam-macam jenis koko ada . so, ika pon tak lepaskan peluang untuk cuba buah koko nie . sebab ada yang cakap sedap . ada yang cakap manis . hahaha . alang-alang dah ada kat ladang koko nie, apa lagi kan . try je semua jenis koko tu . hehehe




rasa dia boleh tahan la . ada yang manis . ada yang cam masam sikit . ada yang suka dengan buah koko nie . tapi ika ? tak kot . hehehe .

kat sana jugak, orang asli diberikan peluang untuk belajar buat proses cantuman pada pokok koko tu . diorang boleh belajar cara mencantum yang betul :)



ladang koko nie memang luas . memang kayoooo la . hahaha . tapi itulah hasil dari usaha seseorang . kan ? siapa rajin, maka dapatlah hasil yang lumayan . kalau malas, dapat apa la kan ? heeee

bersambung . . .


Read More

Lawatan Orang Asli ke Raub, Pahang | Day 1

nak update entry tentang Lawatan Orang Asli Sungai Siput ke Raub, Pahang . so, ika salah seorang urusetia yang terlibat untuk ke sana memandangkan peserta yang terlibat adalah ramai . lebih kurang 150 orang :)

kitorang bertolak pagi dari Ipoh . ika first time pegi Raub . so, eksaited la jugak . hahaha . maklum lah tak penah sampai . ika kan suka merayap . so, apa lagi kan . keje nak berjalan je . hehehe


see ! PinkPo pon ikut . hahaha !

di Raub, Pahang tu, kitorang bermalam di Kompleks Rakan Muda Raub, Dong, Pahang . kitorang bermalam kat sana 4 hari . heeee . lama kan ? hahaha

tengok la Kompleks Rakan Muda nun jauh di atas bukit . sangat cantik pemandangan kat atas sana :)


awan yang menggebu :)



menunggu bas-bas yang membawa orang asli . kitorang sampai pon dah petang . diorang sampai je, terus kitorang bahagikan bilik-bilik untuk diorang . then, sebelah malam pulak ada taklimat untuk diorang sepanjang berada di Raub, Pahang . 

walaupun penat seharian perjalanan, still eksaited . first time ika pegi Raub, ika rasa macam jauh sangat Ipoh-Raub . blerghhh . tak larat rasanya dok dalam van . kena melalui jalan yang kiri-kanan nya hutan . pening ika rasa . 

bersambung . . .


Read More

Novel 70 :: Kisah Naz dan Khaalish - Hanina Abdullah

review novel again . heeee . novel ke 70 yang ika berjaya habiskan . hohohoho . kena kuat semangat nak habiskan satu novel nie . kalau sibuk sangat, memang takkan sempatnye nak habiskan baca novel nie . so, meh nak review novel nie pulak .

KISAH NAZ DAN KHAALISH - HANINA ABDULLAH


SINOPSIS ::

PERTUNANGAN empat tahun dulu memberi impak yang sangat besar dalam kehidupan Nazrahani Idora dan Zaim Khaalish. Walaupun Naz sudah bergelar status tunangan lelaki itu, namun dia tidak pernah bertemu muka dengannya. Khaalish pula tidak pernah ingin mengetahui tentang perempuan itu, yang difikirkannya hanyalah Ilsa.
Naz cuba melupakan peristiwa itu dengan membawa diri, merantau serata dunia. Namun kenapa Allah temukan dia semula dengan lelaki itu?
Dek jatuh hati dengan tunang ‘teknikal’nya, Zaim Khaalish sanggup terbang ke merata pelosok alam untuk menjejak si dia.
“Encik Zaim Khaalish, awak jangan nak merepek. Tunang amende? Empat tahun tak ambil pusing, jumpa di Bali pun awak tak kenal saya, you dare to say that we are still engaged?”
“Empat tahun ke lapan tahun, saya tak peduli. Technically, we are still engaged.”
“Technically? Technically?!”
Semenjak itu, entah kenapa, Khaalish asyik mencari dan terus menjejaki Naz. Di mana saja Naz berada, dia pasti akan ada di situ. Naz pula, mulut saja kata tak suka, tapi sebenarnya hati suka kerana kehadiran Khaalish di sisi selalu mengubat rasa sunyi dan rindu…
Reham: “Huh, pengecut! Nutter! Apa erti hidup jika kita takut nak kejar kebahagiaan? Kalaupun gagal, sekurang-kurangnya awak sudah mencuba dan boleh reda dengan ketentuan Tuhan. Kebahagiaan datang mengetuk di pintu awak, tapi awak yang takut hendak buka.”
Nazrahani Idora: “Reham, awak tak tahu, empat tahun lalu, teruk saya cuba bangun semula, bina keyakinan diri, bina hidup yang baru, di mana tak ada lagi lelaki yang boleh buat saya rasa tak ada nilai diri. Kalau saya cuba sekali lagi dengan dia, dan... dan... gagal…  Saya rasa saya takkan mampu bangun sekali lagi.”


not bad la novel nie . sebelum nie penulis Hanina Abdullah penah buat novel Projek Memikat Suami . novel tu ika dah baca . so, eksaited la jugak nak baca karya penulis nie . bagi ika, novel nie boleh tahan la . tapi novel Projek Memikat Suami tu lagi best .

kadang2 bila ika baca novel nie, ika konfius Naz tu laki ke pompuan . hahaha . sebab nama dia kot . sebab tu ika kena baca slow-slow . kena hayati betul-betul . hehehe . tapi still best sbb betapa kuatnya semangat Naz tu . kalau ika, konfem dah menangis sakan . hahahaha ! :D


Read More

postcard Cambodia from fyapelangi.com

lamanye rasa tak update blog . last update 17 November yang lepas . dah seminggu lebih . dulu kemain tiap2 hari dok update . sekarang nak curik masa nak update blog pon susah . hurm . satgi kang memang terabai la blog nie :'(

ok . dah . takmau sedih-sedih . entry nie nak share dengan korang . ika ada join giveaway baru-baru nie . so, one of giveaway yang ika join tu, Alhamdulillah . ada jugak rezeki untuk ika :)



so, meh tengok hadiah postcard yang ika dapat daripada fyapelangi.com :)



thank you so much fyapelangi.com sbb anjurkan giveaway dan post kan untuk ika hadiah nie . thanks ! tak dapat pegi Cambodia, dapat postcard pon jadilah . hiksss


Read More

work station

di saat tak tahu nak update tentang pape walhal begitu banyak benda yang nak dikongsikan dengan korang, maka muncullah idea nie . saje nak tunjuk work station ika kat ofis nie . everyone has their own work station tak kira la keje, study or pape . right ?

and, here we go work station ika . .




sebenarnya meja ika nie dah banyak kali berubah bentuk . hahaha . bila dah boring dengan susun atur camtu, mula la gatal tangan nak alih benda tu letak tempat lain la . macam-macam la ika akan ubah . dulu meja ika nie meriah dengan segala bagai benda yang ika rasa cam takde guna pon . heeee .

so, sekarang tengok la keadaan dia dah tak berapa meriah cam dulu . hehehe . lagi neat . ika nie bukan boleh barang bersepah atas meja . Ya Allah, rasa tension tu memang tak boleh nak gtau kalau barang atas meja bersepah . pastu mula la kelam kabut cari dokumen pape . sebab tu, ika sebelum balik keje akan pastikan meja ika akan dikemas . ika takkan tinggal meja ika dalam keadaan "huru hara" . hahaha .

so, work station korang pulak camne ? ^^


Read More

The Wedding

entry nie baru sempat nak update . sebenarnya dalam dilema nak update ke tak . hahaha . tapi sebab tengok terlampau ramai yang update, so ika biarkan lah dulu entry ika nie . sekarang baru ika rasa nak update . hohohoh .

entry tentang perkahwinan Ashraf Muslim dan Wan Sakinah . sebenarnya ika pon dijemput oleh keluarga pengantin untuk ke majlis tu . hahaha . ika ada post kad jemputan nie kat instagram ika :)


so, hari tu kitorang pon pegi la ke majlis tu . ika pegi dengan kakak satu rumah nie . kitorang sampai tu kira ngam-ngam pengantin sampai . heeee . so, sempatlah tengok pengantin even punyalah ramai orang . biasalah kan kalau kat majlis kahwin even bukan artis pon . 

nasib baik la ika nie jenis yang kurang bab-bab nak amik gambar dengan pengantin . ika pon tak tahu kenapa . bila ika pegi mana-mana majlis kahwin sekalipon, ika macam tak suka sangat amik gambar dengan pengantin . hahaha . kejamnya . kalau amik pon setakat seketul dua la . mungkin sebab tu jugak ika jarang pegi kenduri kahwin . lagi kejam . hahahaha


kitorang dok kejap je dalam dewan tu memandangkan ramai orang . lagipon dah siap-siap makan tu, amik gambar la beberapa ketul . alang-alang dah ada kat sana . lepas tu kitorang terus balik . tak tunggu sampai habis majlis pon . hehehe

tengok la kitorang yang happy dapat makan . hahahaha !



dan baju yang ika pakai tu adalah dress dari Iryyn Fashion . tudung tu kat pasar malam Sunway City . kahkahkah ! kasut pulak beli kat Giant Sunway City time sale . hahahaha . saje nak bagitau . ika tak beli time tak sale . tak cukup bajet . kita beli dan pakai apa yang dah ada saje . mix and match gitewww .


dan dapatlah benda alah kat atas nie . kenangan :) ok la . malas dah nak bebel kat sini . babai ^^


Read More

happy birthday !

a simple entry special untuk Tuan Haji Che Rose dan jugak Encik Anuwar . happy birthday for both of you ! ^^ . nie entry yang sudah beberapa minggu dok terperap dalam draft . tak sempat hoii nak update . wuwuwuwu

so, baru-baru nie kitorang buat la makan kecik-kecik kat ofis tu sempena birthday Tuan Haji Che Rose . ala-ala kadar je . heeee . biasalah dok ofis nie, semua birthday orang kita nak sambut . hehehe . best woooo :D





berbekalkan kfc dan kek . kitorang sambut birthday hari tu . kenyang habaq hang ! heeee


and here we go kek yang super duper sedap . siap tapau bawak balik rumah . sambung makan kat rumah . hahahaha ! . seriously sedappppp . sbb kat dalam tu siap ada cam jelly camtu la . kot . ehhh . dan kat bawah nie la Tuan Haji Che Rose :)




dan happy birthday jugak untuk Encik Anuwar yang menyambut hari lahirnya kelmarin . semoga Encik Anuwar cepat sembuh .:)


happy birthday for both of you . semoga dipanjangkan umur . dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik . Insyaallah .


Read More

Novel 69 :: Eksperimen Cinta - Anjell

setelah hampir 3 bulan tak menatap novel . akhirnyaaaa . hahaha . berjaya jugak habiskan seketul novel . tudiaaa . lamanya tak baca novel . rindu sangat nak baca novel cam dulu . heee

EKSPERIMEN CINTA - ANJELL


SINOPSIS ::

Kali pertama mereka bertentang mata . Masing-masing dah ada pandangan sendiri . Dan tak sangka pula Tengku Aaron ini  memang gila orangnya . Sangat-sangat tak terduga sikapnya . Kalau tak gila, apa perkataan paling sesuai nak digambarkan kepada orang yang tiba-tiba ajak kahwin padahal kenal tak sampai dua jam ?

Demi syarikatnya, Damia buat keputusan gila juga ! Tak ada jalan keluar melainkan cakap, "saya setuju !" . Damia letakkan syarat dengan harpan Tengku Aaron batalkan niatnya .

"Awak jangan menyesal pula kahwin dengan saya . Sebab saya ni pisau cukur . . ."

"Oh ya ?! Kalau cap Gillete Mach3 Turbo, aku lagi suka . Kikislah banyak mana harta aku . Aku tak kisah . Harta aku bertimbun-timbun . . ."

Gagal dan gagal . Akhirnya bersatu juga ! Bagi Tengku Aaron, semuanya tak lebih daripada sebuah eksperimen saja . Dan bagi Damia, selagi belum lafaz talak terucap, selagi itu maruah Tengku Aaron akan dijaga . Berjayakan Tengku Aaron Shah meneruskan eksperimen cintanya ?


seriously novel nie besttttt . heheheehe . even Tengku Aaron tu cam gila kot . tapi hakikatnya dia sweet . hehee . so, untuk penggemar novel, jom la baca novel nie . ngeee


Read More

Bencinta | Movie 65

setelah sekian lama tak tengok movie . so, minggu lepas sempat lah curi-curi masa tengok movie nie . tengok online je . hahaha . movie yang tengah femes . walaupun ika memang tertinggal kat belakang la pasal movie nie . bertabah la sebab keje berlambak T_T

BENCINTA


SINOPSIS :

“Bencinta’ berkisarkan mengenai Fathia (Nora Danish), seorang gadis cantik yang bekerja dengan Liya (Uqasha Senrose) dan Amin (Zalif Sidek) di sebuah kafe milik Jane (Angeline Tan). Mereka bertiga bekerja sebagai chef di sana.
Di kafe tersebut, Fathia telah bertemu dengan Faizal (Farid Kamil) yang pada mulanya seorang pelanggan yang datang di sana. Faizal merupakan seorang ahli perniagaan yang kacak dan kaya. Perkenalan Faizal dan Fathia di kafe tersebut membuahkan rasa cinta di antara mereka, lalu mereka menjalinkan hubungan sebagai sepasang kekasih.
Hubungan mereka seterusnya berakhir di jinjang pelamin. Fasa perkahwinan mereka begitu indah sekali. Faizal sangat menjaga Fathia dengan baik dan Fathia sangat sayangkan Faizal. Hasil ikatan perkahwinan mereka bertambah bahagia dengan kehadiran seorang cahaya mata bernama Tiara.
Namun begitu, langit tak selalunya cerah dalam perhubungan mereka. Faizal yang mulanya berkelakuan baik mula menunjukkan belang. Faizal mula melakukan keganasan terhadap Fathia. Tanpa belas kasihan, Faizal memukul Fathia tanpa alasan kukuh. Dalam diam, Faizal juga menjalinkan hubungan dengan perempuan lain dan curang terhadap Fathia.
Fathia mengambil kesempatan untuk lari dengan anaknya ke suatu tempat persembunyian. Di sana, mereka dibantu oleh Shah (Qi Razali), sahabat baik Fathia dari kecil. Kehadiran Shah dalam hidup Fathia dan Tiara memberikan sinar harapan dalam hidup mereka.



sebenarnya eksaited nak tengok movie nie . start on masa movie nie mula-mula keluar lagi sebab tengok dia punye preview tu macam best je . hehehe . so, lepas dah tengok, ika rasa puas hati la jugak sebab seriously movie nie lain la bagi ika . 

kalau ika sebagai seorang isteri dapat husband camtu, mahu dok teriak tiap2 hari . hahaha . mesti dah angkut baju semua p balik umah mama . seram hoiii dapat laki panas baran camtu . semoga dijauhkan la . btw, budak tu kiuttttt . hehehe


Read More

Giveaway Small Star

tekan banner untuk join :)

due date : 20.11.2013

Read More

1K Giveaway By Cik Arnab

tekan banner untuk join :)

due date : 30.11.2013
Read More

First Giveaway By Atiqah Jaidin and Arrien Amani

CLICK BANNER UNTUK JOIN

First giveaway yang diajurkan oleh Atiqah Jaidin dan Arrien Amani yang menawarkan hadiah-hadiah menarik menanti anda. Kami mencari seramai 68 orang pemenang. Pemilihan pemenang berdasarkan Top referral dan Random.org. Jadi, mari meriahkan GA pertama kami ini. { senarai hadiah }

due date : 29.11.2013
Read More

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com