Jalan-Jalan ke Kuala Kangsar | Galeri Sultan Azlan Shah

balik dari jalan-jalan kat Istana Kenangan, kitorang singgah pulak di Galeri Sultan Azlan Shah . dan ini adalah pertama kali ika jejakkan kaki ke sana . phewwww . teruja ! :)


untuk masuk ke Galeri Sultan Azlan Shah nie, korang kena bayar RM4 . dan adalah dilarang sama sekali untuk mengambil sebarang gambar kat dalam tu ye . kalau kat luar tu boleh la kot . hahahaha .


galeri nie ada tiga bahagian yang korang boleh tengok iaitu satu bangunan yang mempamerkan maklumat mengenai sejarah, satu lagi bahagian kenderaan dan satu lagi bahagian yang pamerkan hadiah-hadiah .

meh ika sharekan kat korang sedikit info mengenai galeri nie . info nie ika amik kat SINI :)

Galeri Sultan Azlan Shah terletak di bandar Diraja Kuala Kangsar dahulunya dikenali sebagai Istana Hulu . Ia mempamerkan gabungan senibuna Asia dan Eropah . Galeri itu memberi tumpuan kepada sejarah dan pencapaian Sultan Perak, Sultan Azlan Shah . Ia turut memberi maklumat mengenai sejarah dan susur paur Kesultanan Perak dan gambar dan kenderaan, termasuk hadiah-hadiah yang diberikan kepada Sultan dan Sultanah oleh ketua negara dari seluruh dunia .
so, kalau korang nak tengok apa yang ada kat dalam bangunan tu, boleh la melawat ke Galeri Sultan Azlan Shah . serius memang sangat best ! ^^

8 comments:

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com