Masterchef Selebriti Malaysia

..baru sempat nak update pasal Masterchef Selebriti 
Malaysia nie..
..walaupon dah ade yang tersingkir..
..ape pon nk update gak ! haha


..sbelum nie pon ika memang minat Masterchef nie..
..x kira la masterchef Malaysia ke, Asutralia ke, semua ika layan..
..sbb ika suka tengok orang masak :)


..untuk Masterchef Selebriti Malaysia kali nie, ade 16 selebriti Malaysia yang berentap merebut gelaran Masterchef Selebriti yang pertama..huhuhu
..sape la yang akan menang nanti kan ? :)

..tiga selebriti pilihan ika ^^




..selebriti lain yang turut bertanding..













..dan tak lupa jugak selebriti pertama yang dah pon tersingkir..


..tak sangka Dr Faiz yang keluar first..
..kemain lagi dia masak..hukhuk
..takpe la..
..adat bertanding..
..macam tu la :)

..all the best utk semua selebriti yang masih bertanding..
Read More

1000 & Eqbalzack !

..alhamdulillah..
..sekadar nak berkongsi kegembiraan bersama :)
..blog ika nie dah sampai follower 1000..
..tu pon lepas 2 tahun berblogging baru dapat 1000 follower..hukhuk
..ape pun tetap bersyukur..
..kerana masih diberi kekuatan untuk menulis entry2 yang tak berapa best kat blog nie.hihi

..alhamdulillah..
..terima kasih buat semua yg secara sukarela atau pon secara paksarela follow blog ika ^^


..cam biasa ika akan review blog yg ke 100, 200, 300 dan seterusnye kan..
..so, giliran follower ke 1000 blog ika pulak..
..follower ke 1000 blog ika ialah Izah Azizan :)


..kalau korang nak follow blog dia, bleh klik header blog Izah tu ataupon klik kat SINI ^^
..comel tau Izah nie..
..cute jer orangnye :)

..memandangkan tajuk entry ika ade nama Eqbalzack..
..so, kenapakah ?
..ape kaitan follower 1000 ika dengan Eqbalzack ?
..sebelum tu, mesti korang kenal kan Eqbalzack nie..huhu
..blogger femes tuuuu ! hahaha


..sape yg blom follow blog Eqbalzack, 
jemputlah singgah ke blog dia :)

..sebenarnye tak sangka sebenarnye Eqbalzack 
follow blog ika.hikhik..
..Eqbalzack follower yg ke 1004 blog ika ^^
..camni la bila tahap keterujaan yang melampau.haha
..ape pon terima kasih la buat Eqbalzack dan semua blogger yang sudi follow blog tak seberapa nie :)

..akhir kata, HAPPY BLOGGING !
Read More

hey sweety ! happy birthday :)

..ika nak ucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 9 
buat anak saudara ika yang kedua :)
..dah besar panjang dah budak nie..
..dulu kecik je..hikhik
..memanglah dulu kecik sbb dulu kan baby2 lagi..haha


..nie la anak saudara ika tu..
..Nur Farisha Qistina..
..dah 9 tahun umur dia :)

..so, aunty nak wish anak saudara aunty nie..

http://www.emocutez.com good luck dalam exam.
http://www.emocutez.com belajar rajin-rajin.
http://www.emocutez.com jangan nakal-nakal.
http://www.emocutez.com be happy always dear :)

..aunty tau korang penah bukak blog aunty kan ? hikhik


..nak baju, mintak dengan aunty tau..
..semua baju ika, ika kasi kat dia..
..tu la mak cik dia nie dulu suka pakai baju budak2..
..so, skrg dapat kat dia la..
..kemain lagi banyak dia dapat..hukhuk
..skrg mak cik dia dah insaf..
..pakai baju pon besar gedebak.hakhak

..tunggu hadiah daripada aunty ye..
..aunty nak bagi hadiah baik punyeeeeeerr ! hahaha
Read More

2 tahun pemergian papa

..hari nie, 29 Mei 2012 genaplah 2 tahun 
pemergian papa ika..
..siapa sangka kan ?
..sudah masuk tahun kedua arwah papa 
pergi meninggalkan ika sekeluarga..

..biarpun dah 2 tahun papa pergi tinggalkan ika, tapi ika still ingat semua kenangan dengan papa..
..ika rindu papa sangat2..


..papa..
..papa tahu tak ika rindu sangat dekat papa..
..rindu sangat-sangat..
..rasa rindu nie dah tak tertahan..
..ika rasa nak peluk-peluk papa..
..papa tahu tak ?

..papa..
..ika rindu nak keluar jalan-jalan g pantai dgn papa..
..ika rindu nak naik motor dengan papa..
..ika rindu nak berpuasa dgn papa..
..ika rindu nak dengar papa panggil nama anak papa nie..
..rindu sangat-sangat pa..

..papa..
..dua tahun papa tinggalkan ika, macam-macam 
dah jadi pada anak papa nie..
..bila ika rasa sedih sangat, ika ingat kata-kata papa, "kalau orang lain boleh buat, mesti anak papa pon boleh"..
..kalau orang lain kuat terima semua nie, 
kenapa ika tak boleh ?
..ika pon nak kuat jugak..

..ika nak sekuat papa..
..papa kuat semangat..
..sbb sembunyikan penyakit papa drpd 
pengetahuan anak-anak..
..sbb papa tak nak anak papa bersedih..
..sbb papa tak nak anak papa tengok papa lemah..
..papa nak anak papa tgk yg papa kuat !

..papa..
..ika sayang papa sangat-sangat..
..setiap detik papa bersama ika akan sentiasa 
dalam ingatan ika..

..Ya Allah..
..tempatkanlah arwah papa di kalangan 
orang-orang yang soleh..
..ampunkanlah segala dosa papa..

..semoga arwah papa tenang di sana..
..doa kami anak-anakmu sentiasa mengiringi papa di sana..
..aminnn..
Read More

kuku tangan VS kuku kaki

..korang perasan tak kuku tangan lebih cepat panjang 
berbanding kuku kaki ?
..kita selalu potong kuku tangan kan ?
..tapi kuku kaki jarang2 sekali baru kita potong kan ?


..antara sebab kaki tangan lebih cepat panjang berbanding kuku kaki ialah ::

Posisi kuku tangan yang dekat dengan jantung dan posisi kaki yang lebih jauh dari jantung
 Hal ini disebabkan kerana posisi organ yang dekat dengan jantung maka akan lebih dulu dan lebih kerap dialiri darah, dan darah sendiri memiliki kandungan oksigen serta sari-sari makanan yang harus diedarkan keseluruh tubuh, dan akhirnya organ yang dialiri darah tersebut akan melakukan aktiviti pertumbuhan sel.

Kuku tangan lebih kerap terkena sinar matahari sedangkan kuku kaki tertutup
Sinar matahari akan merangsang pertumbuhan sel yang lebih cepat, maka dari itu kuku tangan lebih cepat panjang dari pada kuku kaki yang sering tertutup dari sinar matahari kerina memakai kasut.

 Aktiviti tubuh yang berat 
Orang yang sering melakukan olahraga maka orang itu akan lebih sihat. Orang yang berolahraga, darahnya lebih cepat mengalir untuk menutrisi jaringan-jaringan atau organ dan aktiviti sel akan meningkat, sehingga apabila terjadi kerosakan pada sel, maka sel tersebut akan terus meregenerasi sel yang rosak tersebut.

SUMBER :: SINI

..dulu masa kecik2 selalu mama yang potong kuku ika..
..sekarang bila dah besar gedebak macam nie, sendiri mau ingat la ika oit ! hahaha..
..potong kuku pon malas kaaa ?
..bukanlah ! saje nak gedik2 dengan mama.huhuhu


..cantik kan pengetip kuku kat atas nie  ?
..pink !
..kalau macam nie la pengetip kuku ika, 
tiap2 hari nak potong kuku..
..sampai habis kuku ! hahahaha


p/s :: sila jaga kebersihan diri anda :)

Read More

permata hati keluarga ika :)

..ika dah story pasal abang2 ika..
..ika dah story pasal kakak2 ika..
..so, sekarang ika nak story pasal permata hati 
keluarga ika pulak..

..ika ade 5 orang anak saudara..
..buat masa sekarang la kan..
..hukhuk..

..ika first dapat anak saudara masa umur ika 11 tahun..
..masa tu darjah 5 :)
..umur 11 tahun dah dapat anak saudara..
..hikhikhik..

*****

..anak saudara ika yg pertama nama dia
Muhammad Faris Haiqal :)
..yg nie anak abang ika yang kedua..
..lahir pada 02 Mac 2001..


..nama panggilan dalam keluarga ika, "ABE" ^^
..sekarang dah darjah 5..
..tahun depan nak amik UPSR dah..

*****

..anak saudara ika yg kedua pulak girl..
..nama dia Nur Farisha Qistina :)
..yang nie lahir pada 29 Mei 2003..


..yang nie kitorang panggil "KAKAK"..
..kakak nie adik kepada Faris Haiqal..
..sekarang dah darjah 3..
..budak2 nie sekolah cina..hukhuk
..yang nie ade iras2 ika sikit :)



*****

..yang ketiga, Nur Farahiyyah Qhusna :)
..yang nie adik kepada 2 orang kanak-kanak di atas td..
..hukhuk..
..lahir 01 September 2009..
..kitorang panggil dia "UNA"


..budak nie girl ek..hahaha
..tu saje dia nak pakai songkok..
..anak saudara ika yg nie agak dgil sikit..hikhik
..kalau dia cakap dia nak benda tu, mmg tak boleh bantah la..
..mmg kena tunaikan permintaan hati dia.huhuhu
..kalau tak, mengamuk sakan la nnt ! hahahaha

*****

..anak saudara ika yg seterusnya ofkoslah yg nakal nie..
..Nur Amani Husna :)
..yg nie anak kakak ika yang kedua..
..lahir pada 03 Julai 2011..
..satu hari selepas tarikh lahir ika.hikhik


..budak nie ika selalu update pasal dia kan ?
..sbb budak nie selalu duduk dgn ika..hahaha
..ade kat depan mata..
..tu yg selalu jer dok citer pasal dia..
..yang nie pon kemain nakal..
..tu tak boleh jalan lagi..
..tapi mmg dah nampak dia punye kenakalan..hahaha

*****

..anak saudara ika yg last buat masa sekarang nie pulak 
nama Muhammad Ezarif :)
..Ezarif nie anak abang long ika..
..dia lahir pada 04 Ogos 2011..


..yang nie lagilah ika jarang sgt jumpe..
..dia dok Mentakab..
..kemain jauh kan ?
..so, memang sangat2 jarang jumpe dia..
..gambar dia pon ika xde :(


..nie lah permata hati keluarga ika..
..diorang2 nie lah yang buat keluarga ika riuh rendah dengan perangai nakal masing2..

..tak sabar nak tunggu anak saudara yang seterusnya..
..nak tunggu anak sendiri lambat lagi kan ?
..hahahahaha..
Read More

i'm getting married . . soon :)

..first sekali..
..sila abaikan tajuk di atas..hahaha

..semenjak dua menjak nie kan..
..selalu je orang post entry pasal kahwin..
..then, update status kat fb pasal kahwin la..
..jemput ika datang kenduri kahwin..
..tweet2 pasal nak kahwin la..
..haishhhh..
..menguji kesabaran sungguh ! hahaha

..mungkin disebabkan sekarang adalah musim cuti sekolah..
..dan budak2 uitm pon sedang bercuti kan sekarang ? hukhuk
..tinggal ika je yang kena gigih bekerja..
..nak kahwin kan, so kena lah GIGIH bekerja.hikhik


..jangan ditanya bila ika nak kahwin..
..sebab ika tak ada jawapan untuk soalan itu..
..seyes ! memang xde jawapan..

..ape yang ika rasa sekarang adalah rase jeles yang kian menebal saban hari.hahahhaha
..jeles bila dapat tahu member2 seangkatan dulu dah nak
kahwin..
..melangkah satu tahap ke hadapan..
..ika ? masih di level yang sama..
..kalau main game nie, konfem dah kalah..hahaha


..bukannye ika tak nak kahwin..
..umur baru 22 tahun..
..kena sabar dulu..
..memandangkan calon pon masih samar2 gitu..
..hukhukhuk..

..sebenarnye ika kalau boleh nak dapatkan ape yang 
ika impikan dulu..
..then, kita fikir pasal kahwin sama2 tau :)
..kalau bertunang pon, xmo ar lama-lama..
..dugaan ! hahaha
..kang tak pasal2 "putus di tengah jalan"..

..nak kahwin nie kena kuat..
..kalau takat nak kahwin sbb nak buat majlis meriah2, then lepas tu xde pe2 dah, buat pe kan ?
..bila dah kahwin nnt, macam2 yang kita kena lalui bersama..
..sbb tu lah ika selalu berdoa agar diberikan jodoh 
yang terbaik utk ika..
..suami yang dapat bimbing ika..
..bukan suami yang menghuru-harakan hidup ika.hikhik


..insyaallah suatu hari nnt :)


p/s :: nanti ika kahwin, insyaallah ika jemput korang ^^
Read More

6 heroins

..sebelum nie entry pasal heroes dlm family ika..
..skrg nak buat entry untuk heroins dlm 
family ika pulak :)


..ika ade 2 orang kakak..
..sorang adik..
..dan 2 orang kakak ipar :)
..masih menunggu kehadiran 2 orang lagi kakak ipar.hikhik


*****


..so, sekarang nak kenalkan satu per satu..
..start with my kak long ^^
..gambar kat bawah nie la Kak Long ika :)
..nama dia Noor Azreen..
..Kak Long lahir tahun 1981..



..Kak Long ika nie cikgu..
..cikgu sekolah rendah kat Kuantan, Pahang..
..dulu dia la yang jaga ika masa ika stay kat Kuantan..
..sebenarnye dia dah banyak sgt berkorban utk ika nie ^^



*****


..then, kakak ika yg kedua pulak..
..nama dia Noor Ain :)
..kakak ika yg nie lahir tahun 1987..
..skrg dia keje kat hospital dekat KB nie je..




..yg nie paling rapat dengan ika..
..sbb dia suka sangat membebel dekat ika nie..
..hahahahahaha..
..nie lah mama Amani ^^


*****


..seterusnya pulak mestilah ika..hahaha
..nama penuh budak nie, Noor Atikah :)
..nak tahu lagi banyak pasal budak nie, 
bacalah blog dia nie..hihihi




*****


..seterusnya pulak ialah satu-satunya adik ika..
..nama dia Noor Elhaam :)
..adik ika nie lahir tahun 1991..
..sekarang nie adik ika tengah berpraktikal 
kat salah satu hospital..



..adik ika nie kira rapat jugak la dgn ika..
..tapi orang selalu cakap dia kakak ika..hukhuk
..maybe sbb dia nampak lagi matang..
..adik ika nie kasar sikit..hahaha
..cam laki pon ade..


*****


..dah habis citer pasal adik beradik ika..
..so, sekarang tinggal 2 orang kakak ipar ika..


..kakak ipar ika yg pertama ialah isteri abang ika yg no dua..
..nama dia Zulfatihah :)
..kakak ipar ika nie lahir tahun 1979..
..dia asal Kota Bharu..



..kakak ipar ika yg nie fleksibel..
..kenape ?
..sbb dia pandai memasak..
..dia pandai menjahit..
..dia pandai mekap..
..semua dia pandai lah ! hahaha


..dia masak sedap :)


*****


..dan yang terakhir ialah kakak ipar ika yg kedua..
..isteri abang long ika..
..diorang kahwin tahun 2010..
..hukhukhuk


..nama kakak ipar ika nie Erma Roziana :)
..cantik kan nama dia ?
..secantik tuannye..hihi
..dia asal dari Kuala Krai..



..kakak ipar ika yg nie kecik je badan dia..
..dia dgn ika pon, kecik dia lagi..
..haishhhh..
..lepas dia lahirkan anak sulung dia tahun 2011, badan dia still sama jer..
..jeles betul ika..hukhuk


*****


..inilah buah hati mama ika..
..yang sentiasa menjaga mama ^^


..ika ade 8 orang adik beradik..
..4 lelaki dan jugak 4 perempuan..
..so, ika akan dapat 4 orang abang ipar..
..2 kakak ipar..
..dan sorang je adik ipar..


..tak sabar nak tengok keluarga ika lengkap semuanya..
..tapi papa dah takde..
..so, mmg takkan lengkap la kan ? :(


..seronok ade adik beradik ramai kan ?
..bila raye mesti meriah..
..then, mesti dapat anak buah ramai2..hikhik
..sekarang ika dah ade 5 orang anak saudara..




p/s :: lepas nie turn sape pulak kahwin ? hukhuk
Read More

6 heroes :)

..entry kali nie ika nak update pasal 
heroes dalam family ika :)
..ika ade 4 orang abang..
..ramai kan ? hukhuk
..dan ika ade 2 abang ipar ^^

..so, entry kali nie ika kenalkan our heroes..
..hikhikhik..

*****

..hero yg pertama keluarga ika adalah abang ika 
yang paling sulung..
..abang ika nama Khairul Hafiza :)
..dia lahir tahun 1982..
..dia kahwin tahun 2010..
..dan dikurniakan seorang hero jugak.huhuhu

..ape yg istimewa tentang abang ika nie, dia tak penah makan nasik.hihihi
..sekarang umur dia dah 30 tahun..
..maknanye ? ..
..tak makan nasik pon, gemuk jugak ! hahaha
..skrg abang ika nie keje kat Mentakab..


*****

..hero yang kedua pulak adalah abang ika yg kedua la.huhu
..nama abang ika nie Faizal Firdaus :)
..dia lahir tahun 1984..
..abang ika yg nie garang tau..hihihi
..tapi dia rapat dgn kitorang adik beradik nie..

..abang ika yg nie dah ade 3 orang anak :)
..anak sulung dia pon dah darjah 5 skrg..
..dia kahwin awal..hihihi


*****

..yang ketiga pulak abang ika jugak..
..yang nie nama dia Badrul Hisham :)
..abang ika yang nie pulak lahir tahun 1985..

..abang ika yg nie susah sangat2 nak amik gambar dia..
..ika cari dalam folder pon x jumpe gambar dia..
..yg ade pon gambar time raya tahun lepas nie..

..abang ika yg nie jarang ade kat rumah..
..dia lagi suka keluar melepak dgn kawan2 dia..
..hahahahhahaha..


*****

..yang seterusnya pulak, abang ika yg last :)
..nama dia Bukhari Amzar ^^
..dia lahir tahun 1989..
..nampak x muka dia cam playboy ? hahahha
..jahat kan adik dia nie..hukhuk

..taklah..abang ika nie muka dia market sikit..
..so, ramai la aweks yg cuba try test -.-"
..tapi yg pasti awek kat bawah nie je yg berjaya..
..hahahahaha..


*****

..so, dah habis ika punya abang 4 orang..
..sekarang tinggal lagi 2 heroes..
..siapakah ? jeng jeng jeng

..hero yg kelima ialah abang ipar ika..
..iaitu suami kepada kak long ika..
..nama dia Ahmad Sukrie..
..dia asal dari Paka, Terengganu..
..sekarang keje kat Pahang..
..dia lahir tahun 1981 :)


*****

..hero keluarga kami yg terakhir buat masa skrg ialah abang ipar yg kedua..
..nama dia Herry :)
..pendek je kan nama dia ? 
..asal Pasir Mas, Kelantan..hihihi
..dia lahir tahun 1984..

..sekarang dia keje kat Kota Bharu je..
..hukhukhuk..
..dekat je dgn rumah kitorang..
..kalau korang ade baca pasal entry budak nama Amani, nielah dia punye papa ^^


..sekarang kitorang tunggu 2 lagi hero yang akan melengkapkan keluarga kami..hikhik
..hero ika punye dan jugak adik..
..so, siapakah bakal hero itu ?
..hahahahahahaha..

..biarpon hero kitorang nie bukanlah sehebat Superman, Ultraman, Spiderman, Cicakman dan semua man la, tapi diorang lah yang akan menjaga kami2 semua :)


..tapi satu-satunye hero yang sentiasa ade di hati ika semestinya arwah papa ika..
..dia yang selalu bagi semangat..
..dia yang selalu ada untuk tolong anak-anak..
..papa tetap akan jadi hero ika selamanya ^^


p/s :: hero korang pulak sape ?
Read More

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com