tips untuk temuduga jawatan PPM :)

malam nie nak bagi tips untuk pegi temuduga jawatan Pembantu Pembangunan Masyarakat (PPM) . errr . tips ke ? ika takde tips sebenarnya . tapi disebabkan ada yang mintak, so ika share apa yang ika buat masa pegi temuduga jawatan tu :)

kat komen blog :)

kat G+ :)

kt page blog :)

weeee . ika pon baru perasan yang diorang ade temuduga pada 18/12 nie . sebab tu diorang nak tips . hiks . ape yang ika boleh kongsi kat sini tak banyak . sikit sahaja . berdasarkan pengalaman ika .

http://www.emocutez.com masa kita tengah tunggu giliran untuk ditemuduga, please jangan lah gelabah bila tengok orang lain kiri kanan sibuk dok hafal nama menteri or apa-apa lah jawatan yang kononnya kita kena tahu . kononnya nanti diorang akan tanya . 
ape yang ika boleh cakap, yes ! memang ada sesetengahnya akan ditanya soalan macam tu . tapi ika tak kena pon hari tu . hahaha . kalau boleh, prepare la terlebih awal . lagi bagus kalau kita tahu nama menteri atau carta organisasi jabatan tu . lagi lah diorang tertarik kat kita nie .

http://www.emocutez.com sambil tu, silalah berkenalan dengan jiran-jiran di sebelah anda sebab bukan apa . korang mungkin akan dapat input yang berguna daripada mereka . ngeeee . dan siapa tahu korang akan jadi kawan yang baik . heee . 
siapa tahu kan kot-kot orang kat sebelah korang tu memang dh ada pengalaman temuduga jawatan tu sebelum nie . boleh jugak korang tanya apa-apa kan ? lagi pon boleh hilangkan sikit rasa berdebar tu :)

http://www.emocutez.com ye . hari temuduga tu ika pakai baju warna kesukaan ika . sebab ape ? sebab bila ika pakai baju warna kesukaan ika, ika akan lebih yakin . dan korang pon try la buat benda yang sama . dan pastikan apa yang korang pakai tu, korang selesa . sebab nanti kalau korang tak selesa, penemuduga tu akan nampak betapa tidak selesanya korang . 
dan ika rasa takyah la nak pakai meriah sangat . pakai la sesimple yang mungkin asalkan kita nampak kemas . kita bukan nak pegi kenduri . kita nak pegi temuduga .

http://www.emocutez.com bila kat dalam bilik temuduga, PASTIKAN korang tak tunjuk yang korang sebenarnya GEMENTAR ! heeee . buat selamba je . tu je sebenarnya yang ika buat . sebab ada sorang kawan ika bagi tips . dia cakap, "biar diorang nampak kita yakin dan bukannya sombong" . walhal dalam hati kita masa tu, Allah sahaja yang tahu betapa berdebarnya .
seriously ika cakap, kita memang kena nampak yang kita sebenarnya berkeyakinan dan kita memang layak untuk bekerja dengan diorang . jangan tunjuk kelemahan kita . even, kita tak boleh jawab soalan dia . ngeeee . kadang-kadang bila diorang nampak keyakinan kita, itu pun dah cukup untuk diorang ^^

boleh tak nak bagi 4 tips je sebab ika dah tak tahu nak bg tips apa . hahaha . tips-tips lain tu macam biasa lah kan ? tak kira lah temuduga apa sekalipun, yang penting niat kita . kita nak cari kerja yang halal, InsyaAllah akan dipermudahkan .

Good Luck untuk semua yang bakal ditemuduga nanti . ika doakan korang lulus temuduga nanti . do the best ! :)


9 comments:

  1. Tahniah saya ucapkan kpd cik rongoks sbb share entri yg bermak begini.

    ReplyDelete
  2. great info ika...bukan setakat ppm jer,jawatan lain pun boleh dijadikan panduan :)

    ReplyDelete
  3. selamat pg..yakin boleh! (tetiba je) hehe

    ReplyDelete
  4. ika xjoin skli ke intebiu tuhh..hehee gud luck for them

    ReplyDelete
  5. ika xjoin skli ke intebiu tuhh..hehee gud luck for them

    ReplyDelete
  6. nak tambah sikit...kalau boleh pakai kasut bertutup...baca isu2 semasa...

    ReplyDelete
  7. tq ika...pg2 ni sy dh sakit perut.aduh!!!

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com