bukit larut

minggu sebelum raya, ika sempat singgah kejap kat Taiping . bermalam kat rumah kawan kakak ika . tak sangka pulak rumah dia betul-betul mengadap Bukit Larut . hiksss . even tak sempat mendaki Bukit Larut, tapi still dapat tengok keindahannya :)


sebelum bertolak balik Kota Bharu minggu lepas, sempat jugak ika menghirup udara segar kat Bukit Larut nie . tak sabar rasanya nak pegi mendaki Bukit Larut . lagipon kawan ika pon penah sampai sana . dia cakap kat puncak tu pemandangan lawa sangat . weeeeeee :)



jom kita tengok serba sedikit tentang Bukit Larut nie .

Latar Belakang

http://www.emocutez.com Bukit Larut merupakan kawasan rekreasi Tanah Tinggi di negeri Perak .
http://www.emocutez.com Bukit Larut atau Bukit Maxwell dinamakan sempena residen British ketika itu iaitu George Maxwell pada tahun 1880 .
http://www.emocutez.com Suhu pada hari siang ialah antara 15 hingga 25 darjah Celcius dan boleh mencecah 10 darjah Celcius pada waktu malam .
http://www.emocutez.com Perjalanan ke atas Bukit Larut boleh mengambil masa selama 30 minit melalui jalan sempit dan melalui 72 selekoh berliku tajam di lereng bukit .

Fakta

http://www.emocutez.com Bukit Larut adalah kawasan yang paling lembap di Malaysia .
http://www.emocutez.com Hampir setiap hari waktu petang, hujan bukit turun di kawasan ini .
http://www.emocutez.com Sebelum jalan tar dibina pada 1948, pihak British menggunakan "Pony Black" (Kuda Padi) dan "Sedan Chair" (Kerusi Pengusung) sebagai pengangkutan untuk ke puncak bukit .


Kebanyakan pengunjung warga Inggeris yang datang pernah menyamakan Bukit Larut sebagai Switzerland musim bunga .

sumber :: SINI

Bukit Larut nie salah satu tempat yang ika nak sangat pegi kat Perak nie . satu hari nnt, ika akan pegi mendaki Bukit Larut nie . hikssss


p/s :: ika tengah buat LUCKY DRAW . utk join, klik SINI :)

14 comments:

  1. memang cantik tau..nur pernah naik atas.. tapi time tu cuaca kabus.. jadi tak nampak sgt..

    kalau cuaca ok, untung2 boleh nampak samar2 tanah indonesia.

    cuma sekarang ni, kalau nak naik takut..sbb taiping petang2 hujan...

    taman ape ye kawan kakak ika tu duduk..?

    ReplyDelete
  2. thx share1 ni..
    sorry lama tak berkunjung.
    exam + demam. agak hambar hari2 yg dilalui. huuuu

    ReplyDelete
  3. tak pernah sampai bukit larut

    ReplyDelete
  4. nama bukit larut memang popular dlm buku teks skolah.hehe..

    ReplyDelete
  5. Eqahhhh!!!!!!!!! naik atas ni x ?? naik guna jip, dye ada kalo x silap 99 selekoh... scenery n feel kat atas tu mmg best n tenang sgt...

    ReplyDelete
  6. beznya ayu tak pernah smpai lg..huhu

    ReplyDelete
  7. hmm...tak pernah jejak lagi dekat bukit larut,betul-betul cantik ker?

    ReplyDelete
  8. lama tak pergi bukit larut ni...

    ReplyDelete
  9. pernah sampai sini. kecik2 dulu la sbb abg belajar kat mrsm taiping. mmg cantik pemandangannya.

    ReplyDelete
  10. Bukit Larut! hehe. shu last pegi time form3 2005 :D

    ReplyDelete
  11. Taiping's my hometown, and Maxwell Hill is one of my favourite spot!

    It would usually take a person 3-5 hours to reach the top, depending on how strong and fast you are.

    All the best hiking. Trust me, it'll be worth it. :p

    ReplyDelete
  12. tak pernah g sana..tapi kalau tgk scene dia mmg menarikz=)

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com