journey

ika bukan nak review movie Journey tu . ika nak review journey ika . hahaha . bukan mudah kita nak capai sesuatu benda dalam hidup . dan bila kita dah dapat peluang tu, hargailah ! :)

perjalanan ika nak dapat keje under gov nie banyak sangat . bukan sekali dua ika cuba . 3 kali ika try baru dapat . syukur Alhamdulillah . bila ika dah dapat keje nie, ika tahu banyak yang harus ika lalui . dan pada masa tu, satu saja yang ika kena ingat, SABAR .


ika bertolak dari Kota Bharu, Kelantan --> Kuantan, Pahang --> Kuala Lumpur --> Ipoh, Perak . dalam masa tu, banyak yang ika lalui . ika dah pon ceritakan dalam entry sebelum nie . itu semua pengalaman . pengalaman yang sangat berharga :)

ika tak lalui nya seorang diri . family, kawan-kawan dan dia sentiasa ada di sisi ika untuk bagi sokongan . tipu la kan kalau ika cakap ika tak nangis . sepanjang journey ika nie, ika tak tahu la berapa banyak dah air mata ika dicurahkan . mungkin sbb ika selalu buat sesuatu perkara tu dengan bantuan family . bila ika kena buat sendiri benda nie, ika takut . bila takut, ika menangis .

pengalaman 10 hari ika tu buat ika lebih kuat . buat ika lebih berani . sampai bila ika nak hidup dengan mengharap bantuan orang lain . ika kena belajar berdikari . ika dah besar . ika dah 22 tahun :)


thanks buat semua yang banyak tolong ika . thanks sangat-sangat buat family ika terutama sekali Kak Long, Kak Ain dan jugak abang ika . thanks sbb amik berat kat adik nie . thanks sbb selalu bagi semangat untuk harungi semua nie .  thanks sebab tak henti-henti tolong adik nie .

dan sekarang, ika dah pon menetap di Ipoh, Perak . so, sape2 yang ade kat Ipoh nie, meh la kita kuar jalan-jalan . hukhuk . stay kat Ipoh nie satu cabaran baru buat ika . satu pengalaman yang tak mungkin dapat ika lupakan . terlalu banyak kenangan untuk dikenang :)

"bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian."


p/s : sangat sibuk minggu depan :(

32 comments:

  1. betul tuh. berakit2 dahulu. berenang2 ketepian. bersakit2 dahulu. bersenang2 kemudian! :)

    ReplyDelete
  2. tahniah sebab dah dapat kerja,,have fun in ipoh,,,

    ReplyDelete
  3. akak skrg duk kat kedah tp family akak dkt chemor,.... ipoh n chemor tu dkt je.. :-)

    ReplyDelete
  4. tahniah ika...
    belajar la berdikari...nanti senang nak bawa diri kalu kena tukar kemana²...tul tak...
    keje rajin² tau..jgn ponteng²..hehehe

    ReplyDelete
  5. penempatan di ipoh ye ika?
    xpelah, semoga semuanya ok ye dik :)

    ReplyDelete
  6. syieda duduk di kl, kalau tak boleh jejalan ngn ika :(

    ReplyDelete
  7. Ika kena kuat okay....
    Ni namanya pengalaman..... =D

    ReplyDelete
  8. ika ko keje ape kat sane? wah gua salute aah kat lu... aku je tak berani2 lagi kua dari kawasan..huh..tak cukup kekuatan dir...

    ReplyDelete
  9. wooot2... berusaha adalah 1 tangga kejayaan.. xhayo2.. btw thniah la ye sbb dah dpt keje apa yg d impikan, mcm aq ni plak umur tua stahun dr ika, tp keje xde lg yg tetap, bkn pilih keje,tp rezeki blom ada.. nak2 lg yg aq ni study elektrik pastu pmpn plak tu,payah nak dpt keja,, pnt dah g intebiu sana cni,1 pun xsgkut lg.. sabar jela...

    ReplyDelete
  10. ipoh? mana tu dear>meh2 kt jumpa.. t inform yui ea =)

    ReplyDelete
  11. kja apa pun psti ada dgaan dan cabaran..semoga ika tmpuh dgn tabah ya ;-)

    ReplyDelete
  12. tahniah... berkat kesabaran akhirnya tercapai jua impian... moga semuanya dipermudahkan... amin...

    ReplyDelete
  13. LEEZA SETUJU SGT.. SELALUNAY KITA SUSAH DULU, BARU SENANG...

    ** jangan direnung pahitnya usaha, tapi renunglah manisnya kejayaan.

    ReplyDelete
  14. Kakak saya tinggal kat Kamunting , Perak..hehehehe
    Betul..hidup ini kita mesti berani mencuba dan kuat semangat..Cayok!!! Rongok..
    Header baru kan? Saya baru perasan...dah ada abang rupanya...kekekekke

    ReplyDelete
  15. pengalaman n kenangan kan..hihi
    menjadi pengajaran dalam kehidupan.

    ReplyDelete
  16. dpt keke da eh..alhamdullilah.. memg sush nk dpt keje gov.. yg pntng jgn mudah ptus asa

    ReplyDelete
  17. Salam Ika..

    Eh skarang dah ada Mr & Mrs Rongoks ke? Dulu Cik Rongok je..ke blog yang lain ni..Adeyh..

    Skarang dah pindah Ipoh eh? Duduk dekat mana tu? Mummy di Ipoh jugak ni

    ReplyDelete
  18. hai ika..lama kak fieda tak singgah sini..harap semuanya baik2 belaka..

    ReplyDelete
  19. pengalaman seringkali mendewasakan :)

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah rezeki ika dapat keje under gov..semoga sentiasa tabah menghadapi dugaan hidup :)

    ReplyDelete
  21. p/s: ok dear.. ni nom yui ea, 019-2331810 =) publish bleh, delete pon leh..nom awam coz utk bisnes guna nom ni..hihi.

    ReplyDelete
  22. Moga2 sukses dengan apa jua bidang yg anda ceburi....serta jaln lupa kekawan blogger....serta jgn lupa visit me dan komen k....

    wassalam....salam persahabatan salam ukhuwah,,,,

    ReplyDelete
  23. ipoh kat ne? kakak Mr.s duduk kat taman botani ipoh tue . .nnt kalau qira dah jadi orang sana boleh la jumpe ika . .hee ;)

    ReplyDelete
  24. betul tuh! cm hery time nk dtg stdy kl ni sorg2 ja ok...

    ReplyDelete
  25. Alolololo...keciann ika kite nii :< Btw , psal entry tuuu , heeee . suka sngt blog ika :))

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com