tabung dan teddy bear



hari nie xmo tulis entry sedih2 dah. huhuhu . hari nie nak share pasal tabung . korang suka menabung ? suka simpan duit ? ika suka . ika suka kumpul duit syiling . duit kertas ika tak suka simpan . selalu pakai je duit kertas . hahaha . takkan la nak beli baju raya pakai duit syiling sampai beratus-ratus . mahu mengamuk cashier tu nak kira duit syiling tu :P


boleh dikatakan satu family ika suka kumpul duit syiling . mama , abang-abang, kakak-kakak, ika dan jugak adik ika, masing-masing ade tabung duit syiling . 

abang ika suka kumpul duit syiling ikut sen . cam syiling 10 sen satu tabung . syiling 20 sen satu tabung, syiling 50 sen satu tabung . then, adik ika pulak jenis yang suka kumpul syiling 50 sen sahaja . dan ika pulak jenis ikut suka hati nak simpan syiling mane . hahaha

ika menabung bukan ika aim bulan tu nak masukkan dalam tabung tu berapa ringgit . ika akan menabung setiap kali ika dapat duit syiling . so, boleh dikatakan setiap hari akan masuk duit syiling tu dalam tabung even 10 sen je . sbb tu dalam purse ika tak pernah ade duit syiling . hikhik

menabung nie best . tambah pulak sekarang macam-macam bentuk tabung ade . comel-comel pulak tu . dan menabung nie kan bagus . in case ade emergency, takyah la kita jumpe si ALONG tu nak mintak tolong kan ? huhu


ika selalu ingat satu ayat, "sikit-sikit, lama-lama jadi bukit" . nnt bila dah banyak, boleh la ika beli kete mini cooper tu . perghhhh ! berangan lagi =.="

sebenarnya ika nak beli teddy bear besar gedebak tu . teringin sangat . memang la dah berlambak teddy bear kat dalam bilik ika tu sbb hobi ika memang kumpul anak patung . lalalala . tapi ika nak yang besar satu . yang paling besar sekarang pon ika ade katak . nampak tak ketamakan di situ . hahaha


nak tunggu bf kasi hadiah, takde bf lagi . hahaha . so, kumpul sendiri la duit kan ? lalalala . pak cik ika penah cakap, nanti ika kahwin, hantaran tu letak anak patung je atas semua dulang tu . mesti ika happy dapat hantaran camtu . hihihi

jadi, marilah kita menabung :) 


nota gigi :: ade 5 pemenang kad raya lagi belum hantar details ^^

47 comments:

  1. bila ika citer pasal menabung nie baru teringat yang dulu sarah pernah ada tabung. Bentuk tabung tu macam jagung.. comel sangat.haha.. sekarang dah tak menabung.. simpan kat bank je.

    ReplyDelete
  2. selamat menabung.. nnt beli utk mimie satu eh teddy besar tue.. hehe

    ReplyDelete
  3. suka jgkk..klu syiling dalam tabung duit kertas kena dalam bank..hehe..salam 4 ramadhan ;-)

    ReplyDelete
  4. Alala comel sangat teddy tu. InsyaALLAH, menabung tu amalan mulia. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit!

    :)

    ReplyDelete
  5. akak pun menabung tp tak dptlah nak masuk hari2 sbb mesti guna syiling utk tol pergi balik keje. Dulu masa dok dgn mak, habis smeua syiling akak sapu. sape silap letak jek mesti akak kebas..hahaha kdg2 siap korek kocek abah sbb nak amik syiling..hahaha

    ReplyDelete
  6. keyrah pun suke simpan duet syiling, keyrah gune bekas mster potato jek, kesiann kan hehe

    ReplyDelete
  7. ko nak teddy bear ke? tapayah susah2 kumpul det raya aku pon leh bagi


    nanti aku post diri aku sendiri.eh org kata aku mcm teddy bear gebu2 gitu sbb berbulu dada lagi comel aww kahkahkah

    ReplyDelete
  8. kan ade cik teddy.. mintak je kat die.. hehehe

    ReplyDelete
  9. teringat2kan tabung ayam KA waktu kecik2 dulu hehe

    ReplyDelete
  10. hahahahahaha.. menabung sebab nak beli patung je??hahahahahaha

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum ika...sedikit2 lama2 jadi bukit kan selamat menambung yer...:)

    ReplyDelete
  12. wah~ mesti banyak koleksi bear kan ?
    hehe :)

    ReplyDelete
  13. salam ramadhan dear ;-)


    "promosi sehingga 28 julai ini sahaja!jom tgk kalau ada yg berkenan order sekarang "

    dari sha ;-)

    ReplyDelete
  14. Elie rajin jugak menabung ni.. dulu salu time sekolah, hari2 duit belanja yg tak abis, masuk tabung. skrg da masuk u, menabung pun lat-lat je. hehe..

    er, elie ada teddy bear besar yg ex elie bg kat umah ni. tak tahu nk buang ke apa. :(

    ReplyDelete
  15. smga dpt beli teddy tue...hihi

    ReplyDelete
  16. sama geng,suka menabung syiling..

    ReplyDelete
  17. cik siti pun suka kumpul duit syiling...hehhehe...and cik siti pun suka teddy bear yang gedabak besar tuu....=)

    ReplyDelete
  18. alaaaaahhh. tabung bunyi2 macam dulu baru best masuk duit hahaha

    ReplyDelete
  19. ish..tak kan dah besar suka anak patung lagi, ika..tak elok tau..hihi

    ReplyDelete
  20. rindunye zmn kecik2 ada tabung. skrg dah tak rajin menabung lg dah :(

    ReplyDelete
  21. suka jugak kumpul duit syiling..kalo org mintak tukar pun tak kasi..syg,,haha..alo2..nk teddy besar nye..nti kumpul duir raye beli tau..kihkih:P

    ReplyDelete
  22. Baca entry ni teringat kat zaman kecik2 dulu rajin menabung duit syiling. HAHA. btw, nice post! =) saya follow kamu ye...

    kalau ada masa, datang la blog saya yang tak seberapa : http://www.sofinahlamudin.com/2012/07/hari-kedua-di-bulan-ramadhan-al-mubarak.html

    blog kamu ni comey betul! =) hee... macam mana buat ? hee...

    ReplyDelete
  23. ada 2 tabung khas...1 tabung utk semua jenis duit syiling..dan 1 tabung lagi utk syiling 50 sen je :) best la dapat menabung ni...

    ReplyDelete
  24. nak pecahkan tabung jgn lupe bgtau gua. boleh gua mntk sikit. kahkah :p

    ReplyDelete
  25. hehehe ira pn ada tabung..tabung bentuk cup cawan dengan apple..hehe

    org hadiahkan..kdg2 kalau igt ira msuk gak duit..kalau tak..xda..haha..:p

    ReplyDelete
  26. selalu juga menabung, tp tak pernah penuh.. xD. darurat2~

    ReplyDelete
  27. MM pun tengah menabung duit syiling gak.. Tu pun mr. hubby yang didik suh menabung.. Kalau ikut MM, harem... Huhu..~~

    ReplyDelete
  28. cikeyra suka gk mnbung syiling ,tp suka jgk mengoreknya kembali.hehe,so bla nk pnuh?hahaha

    ReplyDelete
  29. sy suka menabung gak...dah dekat 2 tahun tapi tabung sy xpnuh2 lagi. hehe

    ReplyDelete
  30. sy suka menabung gak...dah dekat 2 tahun tapi tabung sy xpnuh2 lagi. hehe

    ReplyDelete
  31. alisha n hubby akak pun sk menabung akak je tak.. adehhh...

    ReplyDelete
  32. start menabung biler encik bf bg tabung.. hahaha..

    ReplyDelete
  33. lama daa x menabung...:) k.ika..nasi ayam dah mkn?? :D

    ReplyDelete
  34. dulu suka aaa nak menabung . Bila dah meningkat dewasa , semakin malas nak menabung . hahaha

    skrg adik2 je yang suka menabung . bagus lah kan

    ReplyDelete
  35. beznye klo dpt hantaran patung besar tu...klakar pulak pakcik ika..siap semua dulang letak teddy bear..hehe
    yeah..menabung sikit2 kan...

    ReplyDelete
  36. seronoknya menabung..jijah pula jenis tak menabung tapi suami jijah macam cik ika ni.. dia tak suka dompet ada duit syiling semua setiap hari dia masukkan dalam tabung..hehe

    ReplyDelete
  37. bagus hobitu.. akak pun suka menabung.. tak banyakpun takpe.. hargailah duit walaupunn 1 aen..

    nanti dah kawen tak perlu bear2 dah.. dah ada bear bernyawa.. kita peluk dia peluk.. hihi
    peluk patung bear dia tok reti peluk kita semula

    ReplyDelete
  38. kecik2 je tabung dh besar takde , huhu...

    ReplyDelete
  39. suka smpn duit syiling jga.. sebb berat.. haha

    ReplyDelete
  40. akak pun suka menabung.aritu sempat la pi masukkan dlaam akaun.dapat rm 700 gak la.berat nak bawak.sampai org bank tanya, duit syiling byk ni sebab berniaga ker.hehe

    ReplyDelete
  41. nk tedy bear boleh? x nk kad raya hahaha :D

    ReplyDelete
  42. ada tabung. sekarang ni dah asing2kan duit 10 sen ikut tabung masing2. ngeee...

    ReplyDelete
  43. assalammualaikum...
    sya azura..
    sya nk tnya cik atikah mmg ske kumpul teddy bear byk2 ke kt rmh??

    ReplyDelete
  44. assalammualaikum..
    sya azura..
    sya nk tnya cik Atikah mmg ske kumpul teddy bear dr dlu ke??
    sya prlukn jwpn cik dgn scpt mgkin klu blh..
    cik Atikah blh email sya di Azurahassan24@gmail.com.. :)

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com