Ramadhan



Alhamdulillah . masih diberi kesempatan untuk berpuasa di bulan yang mulia nie :) . Ramadhan tahun nie bagi ika agak suram *kot . best bila ika baca kat blog-blog lain citer pasal berbuka dengan family . jeles :(


FIRST . tahun nie tahun kedua ika berpuasa tanpa papa ika . papa ika meninggal dunia pada tahun 2010 disebabkan kanser . walaupon dah masuk tahun kedua, tapi still rase macam baru semalam je g bazar Ramadhan dengan papa . rase macam baru semalam je kami berbuka puasa sama-sama .

SECOND . tahun nie sambut puasa tanpa mama . mama ika sekarang ade kat Kuantan, Pahang bersama kakak dan jugak abang ika kat sana . serius, memang terasa janggal . mama ika g sana sebelum puasa lagi . so, hari first puasa, memang tacing la sbb mama takde kat rumah .

THIRD . rumah ika nie makin lama makin sunyi . adik ika sedang praktikal di Kuala Lumpur, kakak dgn abang ika  stay kat Pahang . lagi sorang dah ade rumah sendiri . kakak ika sorang lagi tu mesti la nak kena jugak balik berbuka kat rumah mak mertua dia kan ? hukhuk . 

adik beradik memang ramai, 8 orang . tapi tak tahu la bila kami dapat berkumpul buka puasa ramai-ramai bila semua orang sibuk . ika jer yang tak sibuk tapi dok menyibukkan diri . hahaha . nasib baik ade lagi abang yg belum kawen . huhu . boleh jugak tolong belikan makanan berbuka kat adik dia nie :P

hope dapat mengharungi bulan Ramadhan nie dengan cekal . aminnn ! :))


nota gigi :: lagi 8 bloggers belum hantar details .

49 comments:

  1. biasa la tu. bila dah besar mmg akan terasa sunyi sbb adik beradik dah ada life sendiri. akak ok je dulu puasa berathun2 kat hostel. kena terima hakikat tu la kan.

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan ika..alahai....xmo sdey2 k...meh la trun ktn...bel buka sme2 ngn akk n shaza....hehehee... :)

    ReplyDelete
  3. banyak dugaan kan..ayu tahun kedua posa sebagai perantau..huhu..sedihkan kalau kita sorang2..;-(

    ReplyDelete
  4. Tanda2 di atas menunjukkan anda diminta segera untuk berkahwin.. hehe.. takdelah .... memain jer ika...

    ReplyDelete
  5. saya tahun ni baru dpt bbuka dgn family.. sb tahun lps, tlalu workaholic, raya kene kerja..(kuih raya pn kene beli mkn sndiri xD) jd, xpe ika, kuatkn smangat..ajak mmber2 bbuka sama..:)

    ReplyDelete
  6. @anisalya huhuhu..kat hostel okey je sbb ade kawan2 ramai.takde la terasa sgt.hukhuk . nie dok sorang2 je :(

    ReplyDelete
  7. @oshin-jamel salam ramadhan akak ! ^^..xmo ar turun kuantan. haha

    ReplyDelete
  8. @are_lin@yu makin dewasa, makin banyak dugaan.huhu

    ReplyDelete
  9. @BiskOt bestnye . ^^ yup.kena kuatkan semangat ! ^^

    ReplyDelete
  10. bertabah cik ika
    kite pun jauh ngn family skrang..
    yg ada kwn kwn je

    ReplyDelete
  11. 8 orang adik beradik ika? wah. ramainya.. nanti raya gerenti meriah gila..

    ReplyDelete
  12. @Lyaa Suriany ika sedang berusaha utk bertabah.hikhik

    ReplyDelete
  13. ika trun kuantan la..leh buka puasa sekali ngan geng2 kuantan :)

    ReplyDelete
  14. apapun moga tabah dan selamat berpuasa ye, salam keanl dari KA n dah follow u 1279

    ReplyDelete
  15. insyaAllah..moga tabah harungi bulan ramadhan ni k.kena kuat semangat tau.ika boleh..hehe

    ReplyDelete
  16. akak ada adik beradik 9 orang. masing2 dah ada family, masing2 keje luar. sekarang ada kat kg mak, ayah n adik je. sedih bila ingat mak ayah takde kawan :'(

    ReplyDelete
  17. puasa time kecik2 dulu yg pling best..hihi

    ReplyDelete
  18. Realiti kehidupan...apabila umur semakin meningkat perubahan dalam kehidupan pun berubah...that life..
    Tunggulah bila dah kahwin nanti..heheheh
    Tapi aku setuju memang touching kalau buka puasa tanpa ibu atau bapa...janggal sangat. Especially puasa pertama...

    ReplyDelete
  19. samelah kita cik rongak..pose sorang2 je ne..huhu

    ReplyDelete
  20. ikaaa, sebok buat kad raya ke? hehe, mnjenguk ika..

    ReplyDelete
  21. al-fatihah buat yg tiada.. slmt berpuasa :D

    ReplyDelete
  22. ala-ala...touching pulak kak dayah baca entry ika nih..

    ermm..cam nih la..
    cepat2 suruh yg tersayang masuk meminangh..hehe..
    :D

    selamat berpuasa..

    happy2 ok..takmau sedih2..
    :D

    ReplyDelete
  23. apapon tabah laluinya...biasalah taim2 ramadhan terasa sgt kehilangan lbh2 lagi yg tsayang...

    slmat bpuasa....:)

    ReplyDelete
  24. akak pn ader mama jerk ika... hu3

    ReplyDelete
  25. hope ika tabah k....nnt raya meriah la tuu....=)

    ReplyDelete
  26. ika2, sabar tau.. nnt cik ika kawen msti meriah balik ramadhan cik ika.. :)

    ReplyDelete
  27. emm biasalah dik.. adik beradik ramai pon masing2 ada keluarga n tanggungjawab sendiri kan.. macam tu jugak kita nanti..xmo sedih2.. nanti raya boleh kumpul semuanya yer..

    ReplyDelete
  28. it is ok ika. cik tikah kan ada :)

    ReplyDelete
  29. al fatihah utk arwah papa u dear. duk kat billion? nanti boleh la jumpa kalo jaa kesana..hehe

    ReplyDelete
  30. sabar je la .
    takpe , mesti satu hari nanri family boleh berbuka sesama :)

    ReplyDelete
  31. perkara biasa tu ika..masa kecik masing2 bersama,bila dah besar,dah ada kehidupan sendiri..

    ReplyDelete
  32. salam ramadhan ika..takpe2 tu lah namanya dugaan..:)

    ReplyDelete
  33. nti set msa kumpul reramai ye...
    xmo tacing2 la..sesikit boleh..lebih2 jgn tau..nti x chumil..

    ReplyDelete
  34. al fatihah utk arwah abah ika
    memasing ade plan sendiri kan..sian ika..moga x bersedih mengharunginya...kte org ade di sini :)

    ReplyDelete
  35. ololololo...namo sedih2...kite pun same,lau nak berbuka reramai kena tunggu nak dekat raye sok... tu pun tak semua gak yg ada. T__T

    ReplyDelete
  36. Alfatihah utk arwah.
    Kesiannya dgr.. takpe kawan2 blog kan ada ;)
    Tak mau sedih2 k

    ReplyDelete
  37. ololo..sbr ea ika. t kumpul ramai2 kan..

    ReplyDelete
  38. alololo comei
    cian dieee
    x pe, pose dgn kite taw ;)

    selamat berpuasa ;))

    ReplyDelete
  39. life tu kan macam roda, berpusing. kadang kita di atas, kadang kita di bawa.. kalau dulu ika dapat bukak pose sama2 seisi keluarga.. sekarang tidak lagi.. suatu hari nanti mungkin bersama lagi... =)

    Sis pun penah hadapi situasi ni. Ini lah lumrah alam namanya.. =)

    ReplyDelete
  40. selamat berpuasa pada cik rongokd ;)

    ReplyDelete
  41. salam Ramadhan..selamat Berpuasa.. ^_^

    ReplyDelete
  42. alooo ciannya dia..jgn sedih ea..

    abis ika dok ngan cpe ni?

    ReplyDelete
  43. sabar ehh cik ika.. tu salah satu dugaan di bulan ramadhan nie..
    SMILE ;)

    ReplyDelete
  44. ika , sabar okay , inysAllah nnt berkumpul lah lagi 8 org adik beradik tu . hehe ^^

    sedekahkan al-fatihah untuk arwah ayah ok :)

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com