Novel 47 :: Emilya Zulaikha - Ariff Affandy

..ika baru je habis baca satu ketul novel nie..
..novel nie novel lama..
..tarikh diterbitkan, 8 Julai 2005..
..dh nk masuk 7 tahun novel nie..hukhuk
..tp baru sempat baca..

EMILYA ZULAIKHA - ARIFF AFFANDY


SINOPSIS ::

 EMILYA! Sebaris nama yang tidak pernah luput daripada ingatan Asrul. Dia mencari bayangan gadis itu sejak sepuluh tahun yang lalu. Dunia nan terang bagaikan gelita. Keluhan hatinya membawa derita. Di mana dan ke mana, persoalan itu tidak pernah berjawab. Harapannya terlonta-lonta sendiri mencari, sedangkan Emilya tak sekalipun kunjung menjelma.


Di bawah pohon cinta mereka, Asrul mengucapkan selamat tinggal pada kenangan. Farida, dikahwininya sebagai memenuhi satu wasiat. Bagaimana dia harus membelai wanita itu sebagai isteri, sedangkan antara mereka hanya sebagai saudara? Jiwa lelakinya menangis dan Farida sendiri amat mengerti...


Akhirnya Emilya pulang. Namun, bukan Asrul yang dicari, kerana baginya lelaki itu sudah mati! Dan cinta itu juga tiada lagi. Janji setia dan impian mereka seabad lalu kerana desakan perasaan remaja. Begitulah pujukan Emilya untuk melunakkan perasaannya yang kecewa.


Tetapi ada sesuatu yang menjadi milik Asrul dan Farida yang harus diambil semula. Sama ada mereka rela atau dipaksa, Emilya nekad! Ika harus dirampas dan dibawa pergi. Asrul bagaikan hilang kata-kata. Farida pula benar-benar diduga. Tegakah Emilya merampas kebahagiaan mereka, sedangkan kesilapan lalu tidak harus berulang lagi.


Namun, pilihan ada di tangan Emilya atau Asrul mahupun Farida.
Realitinya, bukan kalah atau menang, tetapi mereka harus bersatu!


 ..ika amik masa jugak nak faham jalan cerita nie..
..tp paling ika suka sbb ade nama watak IKA.hahaha
..best jugak la novel nie walaupon ending dia tak memuaskan hati ika nie..

..ending dia kan.......
..Emilya tu meninggal sbb dermakan buah pinggang 
untuk isteri ex bf dia..
..then, lepas beberapa hari Emilya tu meninggal, isteri ex bf dia pon meninggal jugak sbb buah pinggang tu x sesuai T_T

..Asrul beruntung sbb Emilya tu sangat2 sayangkan dia..
..walaupon lama diorang berpisah, tp cinta diorang still ada :)
..oh ye.Emilya tu orang cina.hikhik
..sebelum dia meninggal tu dia dah pon memeluk Islam ^^

done review !

8 comments:

  1. erm..mcm besh je buku ni..huhu boleh beli ni... :)

    ReplyDelete
  2. mmg best tp ending dia sedih sangat T_T

    ReplyDelete
  3. alamak kite tak bpe minat novel ni . hihi
    komik layan . haha

    ReplyDelete
  4. hahhaa
    akak pulak x minat komik =.="

    ReplyDelete
  5. review novel eh skrg...bagus2 ;)

    ReplyDelete
  6. hihih9..dah lama review novel.cuma jarang2 sekali baru buat.hihi

    ReplyDelete

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com