Novel 7 :: Kutemui Cinta - Nuraqilah Syuhaida


SINOPSIS ::

Novel ini mengisahkan seorang gadis yang bernama Nurul Nadya yang menganggap cinta itu hanyalah mitos semata-mata tidak percayakan cinta serta lelaki. Baginya cinta tidak pernah berakhir dengan bahagia.

“Nak sebut cinta dan suka tu memang senang, Suraya. Tapi tak bagi saya. Cinta itu cuma mitos. Dan bagi saya, tak ada cinta yang berakhir dengan kebahagiaan. Saya takkan percaya lelaki semudah tu.” -Nurul Nadya

Percintaan orang disekelilingnya yang berakhir dengan perpisahan dan tragedi menyebabkan Nadya sentiasa berhati-hati dengan lelaki. Baginya satu-satu lelaki yang boleh dipercayai hanyalah bapanya. Kematian kakaknya dan perpisahan ibu bapanya merupakan suatu contoh yang menjadi pegangannya!

Semuanya berubah apabila Nadya memasuki universiti. Nadya berjumpa dengan Hafiz, lelaki yang telus dan menyenangkannya. Hafiz lelaki yang bersederhana dalam segala hal dan dianggap anak seorang nelayan walhal, hakikatnya bapanya berstatus Tan Sri. Hafiz yang telah jatuh cinta dengan nadya berusaha bersungguh-sungguh untuk memenangi hati Nadya dan dia tak bertepuk sebelah tangan. Nadya menerimanya.

Adam lelaki lain yang memburu Nadya. Pelbagai cara dilakukannya untuk mendapatkan Nadya. Adam juga bermusuhan dengan Hafiz kerana Nadya. Cara hidupnya yang bersosial berubah sekelip mata demi Nadya. Dia mula mendekati agama tetapi dendamnya terhadap Hafiz tidak pernah lupus!

Setelah tamat pengajian Nadya dan Hafiz bertunang. Adam yang kecewa dengan berita ini telah berubah menjadi orang yang pemarah dan baran. Suatu hari, Hafiz ditimpa kemalangan dan meninggal dunia. Kematian Hafiz membuka peluang kepada Adam untuk mendampingi Nadya tetapi pada masa yang sama Rafi, pelakon dan model terkenal cuba merebut hati Nadya. Dan sekali lagi Adam tewas dalam memenangi hati Nadya. Nadya memilih Rafi bukan dirinya meskipun Hafiz telah tiada.

Tetapi peristiwa Rafi ditangkap khalwat, membuatkan Nadya berpaling daripada Rafi dan menerima Adam menjadi suaminya. Perkahwinan mereka tidak seperti pasangan lain Adam masih tidak dapat memiliki hati Nadya dan kemunculan Rafi untuk merebut Nadya yang tak putus-putus. Sehinggalah Adam melakukan pengorbanan yang sangat besar kepada Nadya.

Pengorbanan besar apa yang dilakukan Adam kepada Nadya? Adakah Nadya menerima Adam selepas itu? Adakah Rafi masih menganggu mereka? Berbaloikah penantian Adam bertahun-tahun menunggu Nadya? Semuanya akan terjawab di dalam Kutemui Cinta. 

..pendapat ika..
..novel nie best walaupon terlalu bnyak konflik :) ..
..tp still lg best..
..so, jgn lepaskan peluang anda utk baca novel nie..
..xrugi anda baca.hi3


3 comments:

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com