separuh “jiwaku” pergi

..papa..
..ika rindu papa sangat2..
..wajah papa masih terbayang-bayang..
..suara papa masih terngiang-ngiang..
..ika terlalu merindui papa..
http://www.emocutez.com
..papa..
..sape nak bawak ika jalan2 lepas nie?..
..sape nak hantar ika balik rumah sewa lepas nie?..
..sape nak bawak ika pergi pantai lepas nie?..
..sape nak marah2 ika lepas nie?..
..sape nak hantar ika pergi klinik lepas nie?..
..sape nak baiki almari ika yg rosak tu?..
..sape nak baiki basikal ika??..
 http://www.emocutez.com
..kakak cakap ika kena hidup berdikari lepas nie..
..bolehkah ika??..
                                          
..NOOR ATIKAH BT RAMLI!!!..
..u still have RAMLI at the end of ur name..
..so, u should b strong..
..as strong as ur papa..

..Al Fatihah buat RAMLI BIN DAUD, satu2nye papa yang ika ade di dunia ini..
..telah kembali ke rahmatullah pada 29 Mei 2010..
..semoga roh papa ditempatkan bersama2 orang yang beriman..
..amin…

..anakmu sentiasa merindui papa setiap detik..

Read More

Andai Itu Takdirnya


..ika baru je abes baca novel andai itu takdirnya by siti rosmizah beberapa hari yang lepas..
..seriously ika cakap, ika xsuka baca novel..
..tiba2 je tergerak hati nak baca novel nie..
..lagipon ramai yang cakap novel nie best..
..so, ika pon try la baca..

..bagi sape2 yg memang minat baca novel, xmustahil dpt habiskan 1novel dlm sehari je..
..tapi bagi ika yang xminat baca novel ni, aduyaiiiii..
..sungguh memenatkan..http://www.emocutez.com
..ika amik masa yang lama untuk habiskan 1novel..

..novel andai itu takdirnya memang best..
..xsia2 ika baca..
..novel ni mengisahkan tentang syed aizril n aleya..
..ika bangga dengan watak aleya..
..pengorbanan seorang wanita, anak, isteri dan ibu..
..i should be strong as aleya..


Read More

tag ketiga untuk ika!

Thanks sebab tag ika =)

QUESTIONS:

3 names in your message inbox:
B
bro =)
aien comey

Your Ringtone:
pocoyo

What u did at 12 last night?
blogging + messaging + chatting + facebooking.hahahaha

Who was the last person you went out with? Where?
bro =) …kitorang pergi pantai 7, tumpat..

The colour of the T-shirt you're wearing now :
orange

The last thing u did:
makan nasi “gemok” a.k.a nasi lemak…my cousin spell it nasi gemok..hehehe

3 of your everyday favorite items:
my lappy ( dh 2 tahun bersamanye…hihihi )
my handphone ( my bro give it to me )
my diary ( all d secret inside it!!! )

The color of your bedroom:
orange sb my sis suke wrna orange =)
How much money in your wallet now:
hahahahaha…xtau la

How's life?
hidup sekarang agak kelam kabut..only me and u know y..

Your favorite song:
david archuleta – touch my hand
rossa – hati yang kau sakiti

What will you do next week:
xplan lg…agpon papa tgh sakit..

When was the last time you saw your mum:
tadi,

Where is she now?
kat umah, dgn sy,,,

When was the last time you talked to your parent?
beberapa minit yang lepas..

Who is the last that talked with you last night:
my cousin..;p

Where did you have dinner last night
kat dapur la..makan nasi lauk ayam pedas..2 kali tambah..kua3

The last surprise you got.
ika dapat minyak wangi “far away” drpd kakak ipar ika..

Last thing you borrowed from your friend:
novel “Andai Itu Takdirnya”..

Who is your bf/gr or husband/wife?
I’m single..

What do you feel now?
sengal….hehehehehe

Who knows your secret?
ika, dia dan Allah SWT…

Are you angry with someone?
marah la kat someone tu..tp biasalah..manusia..marah hanya utk seketika..bila hati xtenang, macam2 boleh jadi..ape pon berserahlah pada takdir..

What do you order at McD:
OREO MCFLURRY!!!!!

The last time you feel so sad..
tadi..

Read More

Suara KuBerharap (Original Clip + Lyrics) Hijau Daun

Read More

second tagged by zati zulkarnain

Instructions:Answer all the question first.Then,Remove 1 question from below and add in your personal question. Make it a total of 7 questions then tag 8 people in your list. List them out at the end of this post. Notify them in their shoutbox that he/she has been tagged!

1.What are you craving now? 
Be happy for the rest of my life..

2.Where is the place that you want to go most?
Ofkos la Mekah..tapi 1 lg tempat ika nk g, belanda..nk g tengok kincir angin.. =)

3.If you can have 1 dream to come true,what would it
 Satu hari suntuk dengan piolo pascual..huhuhuhu..berangan!!!

4.Which type of person do you hate the most?
Jgn lah kita membenci org kerana mungkin org yg kita benci tu adalah org yg paling baik untuk kita.

5.Do you believe in seeing a rainbow after the rain
Ofkos!!!

6.Which blog do you like the most?(the blog should be in your list
Laralia.blogspot

7.Find words to describe the person who tagged you!
My sweet besfren!!

Read More

Fakta menarik dunia mengenai haiwan

1.     Ikan yu kehilangan gigi lebih daripada 6000 batang 
      setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam masa 
      24 jam sahaja.http://www.emocutez.com
2.   Semut dapat mengangkat beban 50 kali tubuhnya.
3.    Lidah zirafahnya, panjangnya sekitar 50cm.
4.   Unta mempunyai 3 kelopak mata.
5.    Coklat dapat membunuh anjing, kerana ianya 
      mempengaruhi jantung dan susunan sarafnya.
6.   Kala jengking boleh dibunuh dengan menyiramnya 
      dengan cuka.  Bila terkena cuka, kala jengking akan 
      marah dan menyengat dirinya sendiri.
7.   Harimau adalah yang terbesar dalam keluarga kucing.
8.   Nama asli butterfly (kupu-kupu) adalah flutterby.
9.   Rahang kucing tidok boleh bergerak ke kiri dan ke kanan.
10.  Gajah satu-satunya haiwan yang tidak boleh melompat.
11.   Semua beruang kutub kidal.http://www.emocutez.com
12.  Kelawar selalu nelok ke kiri jika keluar dari gua.
13.  Siput boleh tidur selama 3 tahun.
14.  Kucing boleh membuat lebih 100 bunyi vokal, anjing 
      hanya boleh dalam sekitar 10.
15.  Gigi memerang tak pernah berhenti tumbuh.
16.  Kelawar adalah satu-satunya mamalia yang boleh terbang.
17.  Jantung ika paus biru berdenyut 9 kali seminit.
18.  Kupu-kupu melihat dengan 12 000 mata.
19.  Ayam yang terpenggal lehernya masih mampu berlari 
       sepanjang padang bola sebelum benar-benar mati.
20.  Lipas boleh hidup 9 hari tanpa kepala, dan akan mati 
       kerana kelaparan.
21.   Umur pepatung (dragonfly) adalah 24 jam.
22.  Daya ingatan ikan hanya 3 saat.
23.  Beruang dewasa boleh lari sepantas kuda.http://www.emocutez.com
24.  Tulang kuda lebih 18 daripada tulang manusia.
25.  Obor-obor terdiri daripada 95% air.
26.  Tikus dan unta tidak boleh muntah.
27.  Kulit kuda belang adalah putih yang bergaris hitam.
28.   Penguin adalah burung yang tidak boleh terbang tetapi
       pandai berenang.http://www.emocutez.com
29.  Kucing berpeluh melalui tapak kakinya.
30.  Kucing tidak boleh merasakan rasa manis.
Read More

first tagged by kak dela

Buat kak dela cayam…sorry sb ika bru baca yg k.dela tagged nie..pe2 pon, thanks ek sb tagged ika..huhuhu

Instructions:

1. mule2 bukak folder yg ke-8 dlm folder My Pictures anda.

2. then, pilih pic yg ke-8 dlm folder tu.

3. after that, tell story or make some description bout that particular picture in ur blog. 




Gmbar nie dlm folder “puk puk”..folder nie just ade gmbar ika sorang2 je..hehehe..gambar ni diambil masa ika tingkatan 2 shu’bah kt SMK Agama Tangok a.k.a SMK Agama Tok Bachok sekarang nie..nape ika berpakaian serba putih??? hihihi.. hari tu adalah hari ko kurikulum..ika join persatuan bulan sabit merah..sbb tu lah serba putih..

One more thing to share, langsir yg kat belakang tu, papa ika yg jahit..percaya @ x?? percaya lah.. hihihi..really miss 2 shu’bah..miss ustaz Ibrahim, cikgu yg jaga bdak2 nkal 2 shu’bah..
Read More

10 Petua Pelajar Cemerlang dari Dr Fadzilah Kamsah

Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:

1.     Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.

2.    Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
§  kita ingat 10 % apayang dibaca
§  kita ingat 20% apa yang didengar
§  kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat
§  kita ingat 70% apa yang dicakapkan
§  kita ingat 90% setelah dipraktikkan

3.    Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.

4.    Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).

…Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya….

5.    Belajar dalam persekitaran kondusif.
§  pastikan cahaya adalah terang
§  kurangkan gangguan bunyi
§  tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
§  tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
§  kerusi dan meja menghadap kiblat
§  jangan lupa untuk senyum

6.    Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.

7.    Mengulang kaji menggunakan kaedah ‘output learning’ iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.


8.    Tahu teknik merangsang memori:
§  memasukkan maklumat dalam memori (registration)
§  menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
§  mengingat kembali (recall)
§  menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)

9.    Sentiasa awal dan mendahului:
§  persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
§  pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
§  belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
§  untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.

10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
Read More

america's next top model

..my fav tv show..
..best tgk antm nie..
..walaupun ika start tgk antm ni musim ke 4..
..al maklum lah sblum tu umah xde astro lg..
..hihihihi..

..suka tgk diorang shot gmbar..
..kalau la ika pon bleh join kn..
..berangan lg!!!..
http://www.emocutez.com

..ika paling suka JASLENE..
..muka dia cm lain cket..
..comey..
..pandai buat macam2 gaya bila shot..
http://www.emocutez.com

Antm 1 – Adrianne

Antm 2 – Yoanna

Antm 3 – Eva

Antm 4 – Naima

Antm 5 - Nicole

Antm 6 – Danielle

Antm 7- Caridee

Antm 8 – Jaslene

Antm 9 –Saleisha

Antm 10 - Whitney

..tapi ika xtgok lg yg musim ke 10 nie..
..sedihnyer..
..sibuk ngan blaja..
..lagipon dok umah sewa..

..i wanna be like them..
..so sweet =)
Read More

pocoyo

..love pocoyo a lots!!!!!..
..cute lorrr..
..aduyaii..
..hatiku xkeruan bila melihatmu pocoyo..
..hahahhahahhaah..
..saje je..


..tapi pocoyo mmg cute sgt2..
..tgh mencari patung pocoyo..
..anybody know where I can get it??..
..huhuhuhu..
Read More

Tips-tips oleh Dato Dr. Fadzilah Kamsah

Tips-tips ini telah diberikan oleh Dato Dr. Fadzilah Kamsah... semoga dapat dimanfaatkan sepenuhnya.. 

Tatacara makan & minum

Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah, Allah lipat gandakan rezeki.
Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak ~ sepanjang tidur, otak akan generatekan all of our wish & InsyaAllah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ~ ikut Sunnah & dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan, vit C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan.Untuk minum, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan. Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus ~ sbb air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas, perut, & so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.

Seelok2nya makan malam sblm maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sbb, bagi yg tgh study (or anak2), otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 hrs slps makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tgh malam saja, jadi, tak byk yg boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dlm kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

Tatacara di bilik air :

Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit) ~ boleh elak drpd dapat batu karang 

Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri ~ ikut sunnah sbb bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar

Tatacara didik anak :

Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently.

Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jgn) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.

Tatacara didik diri sendiri :

Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, sst amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari,continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati.

Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~ emosi2 ni akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sblm waktunya), selalu sakit perut & etc 


Ada 3 kategori manusia :-

BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam

TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam

CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita"

Read More

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com