CARA MEMBUAT BANNER

Sekarang blog ika pon dh ade banner..nampaknye satu pencapaian yg besar tu.hahahhaha.. org lain dh lama ade banner..ika baru je..pe la ika nie..tapi xpe..slow2..bnyak lagi yang ika kna blaja.kn??

Sejak akhir2 nie, ika suka tgk blog2 yg ade tutorial..sb kat sana la ika bleh blaja banyak bnda..nk upgrade cket ika punye blog..huhuhu

Ika buat banner blog ika nie dekat banner..
Kat sini macam2 jenis banner bleh buat..

1)    Size
© mula2 korang pilih la size yg korang nak..
© kat sini macam2 jenis size ade..
© yang ika guna ky blog nie size 120 x 125


2)   Background
© korang bleh letak pe2 background yg korang suka..
© then, korang upload je..
© cm blog ika nie. ika letak gambar ika..hihihi


3)   Text
© kat sini plak, korang bleh tulis pe yg korang nk kt banner tu..
© then, korang pilih warna untuk tulisan yang sesuai dengan background korang tu..
© pastu, korang pilih la tulisan cmne yg korang nk..
© last skali, korang boleh pilih nk letak kt mane text td..tengah..tepi..bawah..atas..huhuhu


4)   Border
© kat sini korang boleh pilih border plak..
© nk tebal or nipis..
© korang jugak bleh pilih wrna untuk border banner tu..


5)   Effect
© haaa..untuk tarik perhatian, korang bleh buat special effects utk banner korang nie..
© yg ika guna kt banner blog ika tu, glitter..
© bagi dia berkelip2 sikit..huhuhu


6)   Save
© then, korang save la banner yg korang dh buat tu..
© make sure korang tandakan pada kotak “show code box below the banner”..
© tekan button “save the banner”..
© pastu, korang copy la coding yg dia bg tu..


7)   Pergi ke dashboard blog korang >> design >> add widget >> HTML/Java Script..
© paste coding td..
© save..

SELAMAT MENCUBA
http://www.emocutez.com

2 comments:

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall. :)

Copyright © Noor Atikah Ramli Designed by azhafizah.com